Podrška građevinskoj industriji

Vlada Srbije donela program podrške građevinskoj industriji Srbije, u vrednosti oko 300 miliona evra.

Na današnjoj sednici, Vlada Srbije donela je program podrške građevinskoj industriji Srbije, vredan oko 30 milijardi dinara (oko 300 miliona evra).

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je, na konferenciji za novinare, da će program biti realizovan u narednih godinu i po i da će Vlada i lokalne samouprave obezbediti po tri milijarde dinara za taj program.

Prema njegovim rečima, preostalih 80 odsto sredstava za program obezbediće se kreditima poslovnih banaka.

Dinkić je naveo da će, prema programu pomoći građevinskoj industriji, biti odobravani dinarski krediti sa rokom otplate pet godina i godinu dana počeka, a godišnja kamata biće referentna kamata Narodne banke Srbije, plus 2,5 odsto.

"Program je usvojen kako bi se pospešio oporavak građevinske industrije Srbije, koja je, od aprila prošle godine do aprila 2010, zabeležila pad od 11,3 odsto", kazao je Dinkić.

Ministar ekonomije je naveo da je građevinarstvo u kolapsu, da je visokogradnja blokirana i da je, iako stanovi nikada nisu bili jeftiniji, svega 3.000 građana konkurisalo za subvencionisane stambene kredite.

Vlada Srbije je, u prvih pet meseci ove godine, preduzećima i gradovima generisala sredstva u vrednosti 814 miliona evra za povećanje likvidnosti, investicije i potrošačke kredite građanima, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, u tom periodu, 8.000 preduzeća dobilo je zajmove za održavanje likvidnosti.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić rekao je da građevinska industrija prolazi kroz "najteži period" i da bez odlučne i aktivne uloge države neće moći da se pokrene građevinska operativa.

Dulić je naveo da je njegovo ministarstvo ozbiljno shvatilo zadatak da se hitno uđe u program mera, koji je vlada usvojila, i podigne građevinsku industriju.

On je najavio i da će narednih dana biti napravljen plan donošenja akata potrebnih za realizaciju tog programa.

Bonusi za sve sa platom ispod 80.000 dinara

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da se zalaže za to da jednokratni bonus od 5.000 dinara dobiju svi zaposleni u javnom sektoru sa platom ispod 80.000 dinara.

Dinkić je ukazao na to da ta mera nije namenjena najsiromašnijima, već svima onima koji su pogođeni krizom, a to uključuje i srednju klasu.

"Ja respektujem sva zanimanja i mislim da vojnici, policajci, lekari, medicinske sestre, učitelji, profesori, svi treba da dobiju bonuse," rekao je Dinkić.

On je rekao da ne bi bilo fer isključiti zaposlene u školstvu, zdravstvu, pravosuđu, a da, kako je istakao, "bonuse dobiju samo oni koji čiste u zgradama, daktilografi i ostali."

Dinkić je naveo da će od isplate bonusa biti izuzeti ministri, pomoćnici ministara, državni sekretari, funkcioneri.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара