Rod manji, cene voća niže

Loše vremenske prilike umanjuju kvalitet voća, te ih prerađivači i trgovci otkupljuju po cenama znatno nižim od prošlogodišnjih. Procena je da će ovogodišnji rod biti manji, što dodatno zabrinjava prioizvođače.

Zbog kiše koja umanjuje kvalitet maline, višnje, kajsije, prerađivači i trgovci voće otkupljuju po cenama znatno nižim od prošlogodišnjih. Tvrde da ih na to primorava evropsko tržište, koje je pod uticajem ekonomske krize.

Iz godine u godinu višnja sve manje vredi. Pre tri godine trgovci i prerađivači plaćali su 24 dinara po kilogramu, a ove samo 20 dinara. Izuzetak je bila 2008. kada je, zbog smanjenog roda, dostigla cenu od 34 dinara.

Dnevnica berača kreće se od osam do 11 dinara za kilogram višnje što je manje od polovine otkupne cene. I pored tako niske cene, mnogo je voćara koji nemaju kome da je prodaju.

U okolini Knjaževca kupce čeka pet stotina tona višnje. Ova voćka nije na ceni ni u drugim zemljama.

U Poljskoj ubrana košta 20 evro centi, u Mađarskoj 18, približno toliko vredi i u Hrvatskoj.

Naše najtraženije voće, malina, po svemu sudeći gubi trku na evropskom tržištu. Prošlogodišnja visoka otkupna cena oko 180 dinara za kilogram, kako tvrde prerađivači, bila je najveća u poslednjih 20 godina. To se vratilo kao bumerang proizođačima.

Ljubiša Jovanović iz Osečine tvrdi da je cena đubriva povećana a da se cena malina tri puta smanjila.

"Cene đubriva i zaštitnih sredstava otišle si dva-tri puta, a cena maline je sa 180 došla na 70, 60 dinara, tri puta se smanjila", istakao je Jovanović.

Zbog izuzetno visoke otkupne cene prošle godine, hladnjače su ostale bez zarade. Prosečna izvozna cena prerađene maline krajem prošle i početkom ove godine iznosila je 2,80 eura, a nabavna 2,43 evra za kilogram. Prerađivači su ovog leta oprezniji.

Godinama smo Zapadnoj Evropi prodavali po 80.000 tona maline, prošlogodišnji izvoz vredeo je oko 120 miliona evra.

"Dani srpske kajsije"

Procena je da će ovogodišnji rod biti manji, a zbog slabijeg kvaliteta i cene će biti niže.

Prema podacima izvoznika, kupci iz Belgije ovih dana plaćaju malinu iz Poljske 82 evrocenta.

Naši prerađivači i trgovci očekuju da će kupci sa zapada, zbog smanjene potražnje na njihovom tržištu, uslovljene ekonomskom krizom, plaćati prerađenu malinu ovogodišnjeg roda u proseku ispod dva evra za kilogram.

U Miokovcima kod Čačka počeli su "Dani srpske kajsije"posvećeni problemima proizvodnje, prerade i prometa kajsije i drugog koštičavog voća.

Ovo selo je sa 50 stabala po stanovniku prvo u zemlji. Sa oko 150 hektara pod kajsijom 60 domaćinstava ubere godišnje i po 250 vagona plodova, koje izvozi pretežno u Rusiju.

Udruženje "Miokovačka kajsija", u ime proizvođača devet sela ovog kraja, uputilo je pismo ministru poljoprivrede u kome negoduje zbog niske otkupne cene od samo 20 dinara po kilogramu sa PDV-om, što jedva pokriva osnovne troškove savremenog gajenja kajsije.

Predsednik udruženja Jugoslav Lazović podseća da je prošle godine ovo voće otkupljivano po 38 dinara, a to je ako se preračuna prema vrednosti evra, više nego dvostruko veća cena od sada ponuđene.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво