Fleksibilan kurs za stabilnost

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić očekuje stabilizaciju kursa, uz napomenu da su devizne rezerve Srbije stabilne i da iznose oko 11 milijardi evra. Politika fleksibilnog deviznog kursa doprinela ublažavanju efekata globalne krize, izjavio viceguverner Bojan Marković.

Uz napomenu da su devizne rezerve Srbije stabilne i da iznose oko 11 milijardi evra, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da očekuje stabilizaciju kursa. Dinkić navodi da je sada u bankama 500 miliona evra više nego pre krize.

"Centralna banka ima politiku fleksibilnog kursa. Dakle, pre svega želi da stimuliše izvoz i u tom smislu ne interveniše ukoliko nisu velike oscilacije kursa. Pre neki dan su intervenisali sa 100 miliona evra i zaustavili rast kursa", objasnio je ministar. 

Posle jučerašnjeg sporazuma sa MMF-om, Dinkić veruje da će se kurs u narednom periodu stabilizovati.

"Zahvaljujući politici fleksibilnog kursa u prvom kvartalu ove godine povećan je izvoz Srbije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovakva politika kursa daje rezultate i očekujemo da će ove godine vrednost izvoza biti na nivou pre krize", rekao je Dinkić.

Kako je procenio, rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biće oko dva odsto, iako je Međunarodni monetarni fond smanjio procenu na 1,5 odsto jer su pokazatelji u martu i aprilu bolji nego u prva dva meseca ove godine.

Ministar je rekao i da će deficit biti oko 4,8 odsto, umesto planiranih četiri odsto.

Procene rasta MMF-a i NBS usklađene 

Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je da je revidiranje rasta privrede Srbije od strane Međunarodnog monetarnog fonda sa dva na 1,5 odsto u ovoj godini i sa četiri na tri odsto u 2011. godini, u potpunosti u skladu sa projekcijama u nedavno objavljenom Izveštaju NBS o inflaciji za 2010. godinu.

"Dakle, u 2010. godini očekujem spor oporavak, ali ipak oporavak", rekao je Marković i saglasio se sa ocenom MMF-a da je politika fleksibilnog deviznog kursa NBS delimično doprinela, slično kao i u zemljama iz okruženja koje su je primenjivale, ublažavanju negativnih efekata globalne ekonomske krize.

Marković je predočio da je svetska ekonomska kriza vrlo jasno pokazala da su zemlje evropskog regiona sa fleksibilnim deviznim kursom imale mnogo manji pad bruto domaćeg proizvoda i mnogo umereniji rast nezaposlenosti, nego države sa fiksnim deviznim kursom.

"U narednoim periodu, kao i u prošlosti, NBS će nastaviti da sprečava preterane dnevne fluktuacije deviznog kursa i da obezbeđuje nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta, onda kada je promet na deviznom tržištu mali", najavio je viceguverner centralne banke i dodao da NBS za to ima sasvim dovoljno sredstava.

Marković je naglasio da se NBS nikada neće truditi da očuva bilo koji nivo deviznog kursa, bez obzira da li je to neki visok, ili neki nizak nivo.

"Očekujemo da će se naš osnovni cilj ostvariti, a to je inflacija od šest, plus-minus dva procenta, na kraju 2010. godine, i 4,5 plus-minus 1,5 procenta, na kraju 2011. godine", poručio je viceguverner centralne monetarne institucije u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво