Manji porez na kapitalnu dobit

Da bi oživela tržište nekretnina, država odlučila da smanji porez na kapitalnu dobit sa 20 na 10 odsto. Smanjenje poreza podstaći će i tržište akcija, koje takođe miruje, tvrde u poreskoj upravi.

U Srbiji su cene kvadrata stana sve niže, dok je kupaca sve manje. Da bi oživela tržište nekretnina, država je odlučila da smanji porez na kapitalnu dobit sa 20 na 10 odsto.

Ovo smanjenje poreza podstaći će i tržište akcija, koje takođe miruje, tvrde u poreskoj upravi.

Pre deset godina, Mirjana Nikolić nasledila je stan od 80 kvadratnih metara u centru Beograda.

Odlučila je da ga proda, ali je saznala da je stanu porasla vrednost i da mora da plati porez na kapitalnu dobit od 20 odsto.

"Pošto je bila ogromna kapitalna dobit, ja sam rešila da ga ne prodajem, iako mi je bio potreban novac, dete mi se školuje u inostranstvu i ova vest da je smanjena kapitalna dobit sa 20 na 10 odsto je super, jer nije isto platiti 10.000 ili pet hiljada evra", rekla je Nikolićeva.

Ovakvih slučajeva je mnogo, kažu u agencijama za nekretnine.

Objašnjavaju da je kapitalna dobit razlika između nabavne i prodajne cene nepokretnosti koju ostvaruje prodavac.

"Svi koji su stekli stan na bilo koji način prodajom, odnosno kupovinom, nasleđem, zamenom posle 24. januara 1995. godine bili su u obavezi da plate razliku između nabavne i prodajne cene u visini od 20 odsto, što je bila velika suma novca i mnogi su odustajali od prodaje", objasnila je Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine Alka.

Primera radi, ako je neko pre pet godina kupio dvosoban stan za 50 hiljada evra, i sada odlučio da ga proda, a njegova vrednost porasla na 100 hiljada evra, po upravi prihoda prodavac je ostvario kapital od 50 hiljada evra i moraće državi da plati 10 odsto poreza na dohodak građana koji se zove porez na kapitalnu dobit.

Stimulisati građane nižim porezima

Na smanjenje ovog poreza država se odlučila kako bi oživela tržište nekretnina ali i Beogradsku berzu i stimulisala građane da trguju hartijama od vrednosti.

Dragutin Radosavljević, direktor poreske uprave Srbije kaže da su građani dužni da ukoliko steknu neki prihod prilikom prodaje nepokretnosti izvrše prijavu prometa.

"Ukoliko građanin koji ostvaruje prihod sa ovim transakcijama prometuje sa hartijma od vrednosti ili nepokretnosti stekne neki prihod prilikom prodaje , dužan je da u roku od 10 dana izvrši prijavu prometa u protivnom čini prekršaj i protiv odgovornog lica pokrenuće se postupak", rekao je Radosavljević.

Ako ste vlasnik hartije od vrednosti duže od tri godine, oslobođeni ste ovog poreza.

U poreskoj upravi kažu da analize fiskalnog sistema pokazuju da bi smanjenje poreza na kapitalnu dobit trebalo da uveća budžet za dve milijarde dinara u odnosu na prošlu godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво