Kuda ide dinar?

Dinar će sutra ponovo oslabiti u odnosu na evro. Nagli rast evra posledica spekulativnog ponašanja učesnika na finansijskom tržištu, smatra Diana Dragutinović. Kurs dinara rezultat ponude i tražnje, a ne nekakvih psiholoških faktora, kaže Dejan Šoškić.

Dinar je nastavio da slabi prema evru, pa je srednji kurs 101,45 dinara za evro, što je nova rekordno niska vrednost domaće valute. Srednji kurs dinara sutra će biti 101 dinar i 71 paru, a Narodna banka danas nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Ministarka finansija izjavila je da je nagli porast vrednosti evra usledio zbog spekulativnog ponašanja učesnika na finansijskom tržištu.

Kandidat za guvernera Dejan Šoškić kaže da je kurs dinara rezultat ponude i tražnje, a ne nekakvih psiholoških faktora i da Narodna banka ima dovoljno deviza da ga smiri.

Posle stresnog početka nedelje kada je dinar prema evru izgubio gotovo dva procenta vrednosti, lica u odeljenjima poslovnih banaka sada su nešto vedrija. Stručnjaci razlog vide u tome što su preduzećima koja imaju kredite u evrima, rate dospele na naplatu.

Međutim, tražnja za devizama dodatno je porasla, jer su neka od njih pokušala i sa prevremenom otplatom duga. Veća tražnja evra, dovela je do njegovog poskupljenja i samim tim slabljenja dinara.

"Na ovu komercijalnu tražnju dodata je i nervoza iz regiona koja je pokazala nestabilnost takozvanih kratkoročnih investitora koji su želeli da se oslobode dinara i uđu u evro. Ipak mislimo da je ovo kratkog karaktera", kaže izvršni direktorka "Sosijete ženeral banke" Sonja Miladinovski.

Na tvrdnje da je kupovina i prodaja dinara novcem iz inostranstva spekulacija, bankari odgovaraju da ne rade ništa nezakonito. Kažu da i naše banke mogu da na drugim tržištima da kupuju, na primer, mađarske forinte ili hrvatske kune, ukoliko su kamate na te valute povoljnije.

Razlozi nestabilnog kursa 

Ipak, dodatnoj nervozi doprinela je Narodna banka jer nije reagovala u petak, kada je počeo pad dinara. Viceguverner NBS Bojan Marković podsetio je da je promena kursa u petak bila sa 99,98 na 100,25, odnosno svega 25 para.

"Ako na tržištu postoji veći promet, ako su okolnosti stabilnije, onda je sigurno i taj koridor dnevne promene nešto veći. Ukoliko je tržište manje stabilno, onda je i taj koridor, kada mi procenimo da treba regaovati, nešto manji", ocenio je Marković.

Za nagli porast evra jesenas optužene banke koje su zbog smanjenih kamata na hartije od vrednosti počele da ih prodaju i da tim novcem kupuju evre.

Drugi talas jačanja evra usledio je po novoj godini kada su prilično nespretno isplaćena dugovanja putarima, što je dodatno podiglo evro. Privrednici zato nagađaju šta bi ovoga puta mogao da bude razlog nestabilanosti kursa.

"Kako Hrvatska može da ima stabilnu valutu godinama, kako Makedonija može da ima stabilan denar? Ja se bojim da ovakva devalvacija tera strane investitore i s druge strane akumulaciju preduzeća uništava, i ne možete da uđete u novi investicioni ciklus", kaže direktor IMT-a Toplica Spasojević.

Jedna od poruka sa godišnje konferencije Evropske banke za obnovu i razvoj zemljama regiona je da više štede i da se zadužuju u nacionalnoj valuti i to na domaćem tržištu kapitala.

Gotovo istog dana dinar se zaljuljao, što ukazuje da se tržište u Srbiji ponašalo suprotno savetu EBRD-a.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво