Dinar nastavlja da slabi

Domaća valuta ponovo oslabila prema evru, pa jedan evro vredi 100,98 dinara. NBS intervenisala prodajom 50 miliona evra. Slabljenje dinara posledica regionalnih kretanja na finansijskim tržištima, poručio viceguverner Bojan Marković. Inflacija do kraja godine pet odsto.

Dinar je nastavio da slabi prema evru i to za 73 pare, tako da je zvanični srednji kurs na istorijski najnižih 100,9856 dinara za jedan evro.

Narodna banka Srbije prodala je danas na međubankarskom deviznom tržištu 50 miliona evra, da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Indikativni kurs evra formiran u prepodnevnoj trgovini na međubankarskom deviznom tržištu bio je 101,3533 dinara.

Premijer Mirko Cvetković smatra da je problem što u Srbiji postoji skriveni dvovalutni sistem.

"Treba da zaboravimo evrozonu i da se koncentrišemo na dinare. Vlada je već usvojila princip i nove podsticaje daje za kredite sa dinarskom indeksacijom. EBRD je spreman da nam pomogne da ojačamo dinar", rekao je Cvetković.

Rast kursa najpre osete oni koji otplaćuju kredite jer je gotovo 80 odsto pozajmica vezano za stranu valutu. Ipak bankari kažu da je dinar umereno oslabio i ne očekuju rast kašnjenja u vraćanju kredita.

"Ne očekujem značajnija pomeranja u kursu. Verovatno će to biti negde u procentu koji je jednak procentu inflacije. Mislim da je to dobro za ekonomiju i ne mislim da bi trebalo da bude zabrinjavajuće za građane", rekao je Zoran Petrović iz "Rajfajzen" banke.

Kurs zavisi od regionalnih kretanja

U Narodnoj banci kažu da je slabljenje dinara rezultat kretanja u regionu.

"Mi zaista beležimo depresijacijske pritiske svuda u regionu. Poljski zlot oslabio je 4 odsto, a mađarska forinta oko 3 odsto. Pritisci su na dinar nešto manji", rekao je viceguverner NBS Bojan Marković.

"Ono što možemo da očekujemo da će dalja kretanja kursa zavise od regionalnih kretanja, uspeha pregovora sa MMF-om i kako će se kretati premija rizika Srbije", rekao je Marković.

Marković je ukazao i da je slabljenje dinara od decembra do februara bilo sezonskog karaktera, kao i da se sa jenjavanjem krize može očekivati ponovno ubrzavanje trenda jačanja domaće valute.

Govoreći o strategiji NBS za sprovođenje procesa "deevroizacije", viceguverner je naveo da se ona zasniva na tri stuba - stvaranju uslova za očuvanje makroekonomske stabilnosti, jer bez stabilnih ekonomskih prilika nema ni poverenja u domaću valutu, zatim razvoju tržišta dinarskih obveznica, kao i razvoju tržišta instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Ekonomisti procenjuju da bi dinar mogao da izgubi još 4 do 5 odsto vrednosti, ali da Vlada i Narodna banka ne bi smele da dozvole veliki skok kursa.

"Mislim da je neminovno da dođe do depresijacije dinara, imajući u vidu da smo slabo konkurentna privreda, da nema jasnih signala da će država ozbiljno redukovati javnu potrošnju i da se pogoršavaju uslovi na svetskom tržištu, mislim na kriz eura i rastuće dugove država, što za našu zemlju znači manje mogućnosti uvoza i rastuću tražnju za devizama za vraćanje kros border kredita", rekao je ekonomista Đorđe Đukić.

Za privrednike je to veliko opterećenje naročito za one koji su vezani za proizvodnju hrane, a koja je vezana za uvoz komponenti. Dobro je za izvoznike, ali je problem je što tog izvoza nema mnogo", rekao je Rade Milošević iz firme "Flori" iz Kruševca.

Prilagođavanje krizi pomernjem kursa

Iako u Narodnoj banci kažu da je moguće da u narednom periodu dođe i do jačanja dinara ekonomisti smatraju da to ne bi bilo dobro jer za razliku od Grčke mi imamo mogućnost da se pomeranjem kursa domaće vlaute prilagođavamo krizi i očuvamo ekonomsku stabilnost.

NBS je juče prodala 90 miliona evra, kako bi, u uslovima povećane tražnje, sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa dinara prema evru.

Kako je saopšteno iz NBS, to je najveća intervencija centralne banke na deviznom tržištu od početka godine, jer je 27. januara ona u toku dana iznosila 89 miliona evra.

Od početka godine NBS je prodala ukupno 796,5 miliona evra, uključujući i današnju intervenciju, da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa i podstakla promet na deviznom tržištu.

Guverner u ostavci Radovan Jelašić rekao je prošle nedelje da je pad vrednosti dinara poslednjih dana rezultat i regionalnog uticaja na kurs, ali i toga što je neto priliv kapitala u Srbiju niži, a deficit tekućeg bilansa veći.

Krajem prošle godine, Jelašić je ocenio da kurs dinara ne bi trebalo da pređe 104 dinara za evro do kraja 2010. godine.

U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво