Plate i penzije pod lupom MMF-a

Konsultacijama iza zatvorenih vrata počela četvrta kontrola kreditinog aranžmana vrednog tri milijarde evra koji je MMF odobrio Srbiji. Zvanični pregovori počinju u ponedeljak, a ključne teme odmrzavanje plata i penzija, usklađivanje rasta penzija i fiskalna odgovornost.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda predvođena Albertom Jegerom počela je dvonedeljnu posetu Srbije, tokom koje će sa državnim organima razgovarati o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana.

Do kraja sedmice sa predstavnicima MMF-a fonda vode se tehnički razgovori, a u ponedeljak, 17. maja plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije počeće zvanični razgovori.

Ključne teme razgovora biće odmrzavanje plata i penzija, usklađivanje rasta penzija i usaglašavanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Dok se prave računice i pregovara o mogućem odmrzavanju plata i penzija već od jeseni, ali i o podeli bonusa od pet hiljada dinara u javnom sektoru, dogovor naših i zvaničnika MMF-a jeste da ne daju izjave u javnosti.

Samo je premijer Cvetković u intervjuu NIN-u potvrdio da će to vruće pitanje biti na stolu.

"Naše opredeljenje jeste da se ide na povećanje plata i penzija ukoliko svi proračuni, koji su u toku, pokažu da za to imamo kapaciteta. Povećanje plata i penzija može da bude u visini inflacije u ovoj godini plus-minus jedan odsto,a novac za to biće obezbeđen na osnovu poreske reforme", rekao je Cvetković.

Ekonomisti kažu da će pregovori o tome biti teški jer je manjak u kasi veći nego što je planirano.

Urednik magazina "Ekonomist" Milan Ćulibrk smatra da kada bi se deficit dodatno povećao zbog povećanih zarada i penzija, onda bi se ušlo u dodatni dug od sto, dvesta miliona evra koji bi morao da se vrati sa pripadajućim kamatama.

"To je za mene previše skupo rešenje. Postoje mnogo bolja druga rešenja, a to je da, ako već hoće da se poveća nekome, da se na nekim drugim mestima bukvalno uštine", rekao je Ćulibrk.

Pred pregovračima naći će se i predlog da penzije rastu koliko i plate u javnom sektoru.

Ekonomisti kažu da bi to mogao da bude problem jer je teško kontrolisati zarade skoro pola miliona zaposlenih na lokalnom i republičkom nivou.

"Ceo javni sektor, i plate i penzije moraće da prate neki umereni ritam. Da bi to bilo održivo, taj rast preko inflacije bi postojao i kod penzija plata, ali bi on bio znatno manji od ukupnog rasta proizvodnje", rekao je urednik "Kvartalnog monitora" Pavle Petrović.

Dok ekonomisti navode da bi u ovim pregovorima MMF mogao da bude tvrđi nego do sada, ministarka finansija kaže da će relaksirano sesti za sto, jer je Srbija ispunila sve dogovoreno.

Činjenica je da je spreman zakon o fiskalnoj odgovornosti koji treba da ograniči apetite političara za potrošnjom, ali će naši pregovarači drugi put morati da objasne zašto nisu otpustili višak u administraciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи