Srbiji ne preti grčki scenario

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić uveren je da Srbiji ne preti "grčki scenario", ali smatra da bi od svega što se događa u toj zemlji trebalo izvesti naravoučenije da nema "hleba bez motike".

Na primeru Grčke trebalo bi da učimo i da ne pravimo greške koje je ta zemlja pravila u dužem vremenskom periodu, izjavio ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, ali dodao da Srbiji ne preti grčki scenario.

"Siguran sam da Srbiji ne preti grčki scenario, a ono što mi treba da uradimo jeste da na primeru Grčke učimo i ne pravimo greške koje je ta zemlja pravila u dužem vremenskom periodu", ukazao je Ljajić.

Primer Grčke, rekao je ministar Ljajić, koriste svi koji osporavaju put Srbije ka Evropskoj uniji, iako je njena zaduženost znatno manja nego kod Grčke.

No, upravo zahvaljujući tome što je Grčka članica EU, kao i pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, ta zemlja će prevazići krizu, primetio je Ljajić.

U suprotnom, Grčka bi doživela bankrot što bi, po Ljajiću, imalo šire reprekusije na čitav region.

"Ekonomski rast jedne države na može da se zasniva na tome da malo radite - dobro živite, da uz malu produktivnost imate velike plate, da privredni rast ne može da se zasniva na ekonomskom zaduživanju već na rastu proizvodnje i većem izvozu", ukazao je Ljajić.

Ministar je istakao da primer Grčke ukazuje i da "ne možemo imati toliku birokratiju i loše poslovno okruženje u zemlji koja nije nimalo stimulativna za strane investitore".

Ljujić je istakao da, mada je u Srbiji sloboda političkog organizovanja, demonstracija i okupljanja apsolutno zagarantovana, Vlada ne bi, pod tim izgovorom, dozvolila demonstracije ili ispoljavanje nekog nezadovoljstva koje bi moglo da ugrozi javni red i mir u zemlji.

"Svako nezadovoljstvo može da se ispoljava u granicama demokratske političke procedure i to Vlada mora poštovati. Nasilje kakvo je viđeno u Grčkoj apsolutno ne bi smelo da se dozvoli", istakao je Ljajić.

Ministar Ljajić je poručio da je Srbiji neophodan širi društveni konsenzus svih političkih stranaka, pozicije i opozicije, sindikata i poslodavaca, oko izlaska zemlje iz krize.

Nama prečeg zadatka već da "zajedno pokušamo da što bezbolnije iz ove situacije izađemo", kazao je ministar.

Narodne kuhinje - realnost Srbije

Ljajić je istakao da ne misli da su narodne kuhinje nešto čime bi Srbija trebalo da se hvali.

To nije ni suština naše socijalne politike, ali jeste, u ovom trenutku, realnost Srbije, naveo je Ljajić, dodajući da bi od toga veća greška bila "zabijanje glave u pesak" tvrdnjama da ne raste broj siromašnih i nezaposlenih i da ekonomsko-socijalna situacija nije gora nego što je bila.

Narodne kuhinje su "nužna kratkoročna mera", kao hitan odgovor na činjenicu da imamo povećan procenat onih koji žive ispod granice siromaštva, kazao je Ljajić.

Ministar je ponovio da nema dobre socijalne politike bez stabilnosti i kontinuiranog ekonomskog razvoja, rasta privredne aktivnosti, povećanja izvoza, ali je dodao da je to nešto na šta će Srbija očito, s obzirom na aktuelnu globalnu ekonomsku krizu, morati da pričeka.

Ljajić je podsetio da je za dugoročno rešavanje socijalnih problema u pripremi Zakon o socijalnoj zaštiti koji će početi da se primenjuje od januara 2011. i obuhvata mere za sve koji imaju pravo na socijalnu pomoć.

Za primenu tog zakona, kazao je Ljajić, biće potrebne dodatne tri milijarde dinara.

"Sve u socijalnoj politici veoma mnogo košta i potrebna je drugačija preraspodela ili veći ekonomski rast", ukazao je ministar.

Neophodno aktiviranje posrnulih preduzeća

Jedan od načina za povećanje proizvodnje i ekonomskog rasta zemlje je aktiviranje posrnulih srpskih preduzeća o čemu je nedavno bilo reči na skupu predstavnika sindikata, vlade i uspešnih privrednika.

Ljajić je podsetio da je na tom skupu bilo reči o dva modela uključivanja uspešnih privrednika u rad tih preduzeća.

Prvi, bi bilo uključivanje tih privrednika u profesionalizaciju i modernizaciju menadžmenta preduzeća, a drugi je da oni svojim investicijama uđu u vlasništvo tih preduzeća i srazmerno uloženim sredstvima i rastu proizvodnje ubiraju dobit.

Obe mogućnosti su i dalje u fazi razmatranja i dalje od početnih pregovora se nije, za sada, nije odmaklo kazao je ministar Ljajić koji je, lično, slkoniji potonjem modelu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво