Izgradnja gasovoda "Nabuko" na vreme

Izgradnja gasovoda "Nabuko", namenjenog transportu prirodnog gasa iz prikaspijske regije u Evropu, počeće bez kašnjenja 2011. godine, izjavio predstavnik konzorcijuma koji gradi taj gasovod Kristijan Doležal.

Zvanični predstavnik konzorcijuma koji gradi gasovod "Nabuko" Kristijan Doležal izjavio je da će izgradnja tog gasovoda, koji je namenjen transportu prirodnog gasa iz prikaspijske regije u Evropu, početi bez kašnjenja, kako je ranije najavljeno 2011. godine.

"Nema prepreka za realizaciju projekta", izjavio je Doležal televizijskoj stanici Ci-En-Bi-Si.

Projekat "Nabuko", čija se vrednost procenjuje na 7,9 milijardi dolara, predviđa transport prirodnog gasa u evropske zemlje preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Austrije.

Gasna magistrala, duga 3.300 kilometara, predstavljaće produžetak već izgrađenog gasovoda Baku-Tbilisi-Erzurum, a projektovana je za godišnji transport 20-30 milijardi kubnih metara gasa. Dve trećine gasovoda biće postavljeno na teritoriji Turske.

U konzorcijumu za izgradnju gasovoda učestvuju turska kompanija "Botas", bugarski "Bulgarian Energy Holding", mađarski MOL, austrijski "OMV", nemački RWE i rumunski "Transgas". Svaki učesnik u projektu ima udeo od 16,67 odsto.

Doležal je ukazao da će 70 odsto troškova izgradnje podmiriti finansijske institucije, a 30 odsto učesnici konzorcijuma, podsećajući da su već uplaćena sredstva kredita od 200 miliona evra od Evropske Unije.

Potencijalni dobavljamči gasa

Među potencijalnim dobavljačima gasa za "Nabuko", Doležal je naveo Turkmenistan, Azerbejdžan i Irak.

Azerbejdžan je spreman da usmeri polovinu proizvedenog gasa u "Nabuko", izjavio je politički direktor predsedničke administracije Ali Gasanov na ekonomskogm forumu u Istambulu, preneli su turski mediji.

"Azerbejdžan je već uradio sve što je potrebno za realizaciju tog projekta, a sada su na redu evropske strukture", dodao je Gasanov.

Turski ministar energetike Taner Jildiz je u aprilu izjavio da su posle dvogodišnjih pregovora sa Državnom nafnom kompanijom Azerbejdžana strane usaglasile sporna pitanja na sektoru gasa.

Nesuglasice Bakua i Ankare su do tada bile ozbiljne prepreke u realizaciji projekta "Nabuko", jer nisu postojale garancije za punjenje gasovoda azerbejdžanskim gasom. Baku, međutim, nije potvrdio informaciju o postignutom sporazumu sa Ankarom.

U jesen 2010. godine u EU će biti doneta konačna investiciona odluka o projektu "Nabuko", ali još nije jasno iz kojih izvora će se taj gasovod puniti, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво