Srbija izašla iz recesije

Realni rast BDP-a u prvom tromesečju ove godine porastao za jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, iz čega se može zaključiti da je Srbija izašla iz recesije, rekao direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović izjavio je da je u prvom tromesečju ove godine realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u odnosu na isti period prošle godine bio je jedan odsto, iz čega se može zaključiti da je Srbija izašla iz recesije.

Vukmirović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije napomenuo da je to prvi rast BDP-a posle pada u četiri uzastopna tromesečja 2009. godine.

Prema njegovim rečima, po definiciji, za ulazak u recesiju potrebno da BDP ima pad u dva uzastopna tromesečja, a za izlazak je dovoljno samo jedno pozitivno tromesečje.

Tromesečnom rastu, industrijske proizvodnje doprineo je i martovski rast proizvodnje robe široke potrošnje, od čak 21 odsto. Najbolji rezultati zabeleženi su u januaru, naročito u eksploataciji ruda i kamena, proizvodnji metala i motornih vozila. U prvom tromesečju pad od 5,6 odsto beleži proizvodnja i isporuka struje, gasa i vode.

"Industrija kao delatnost ima oko 10 odsto učešća u BDP-u, sve ostalo su druge delatnosti", naveo je Andra Milović iz Republičkog zavoda za stistiku.

Najveći napredak u prvom tromesečju ostvarili su izvoznici. U svet je otišlo 21,5 odsto robe, više nego prošle godine u istom periodu. Za više od 15 odsto smanjen je izvozni deficit, prvenstveno zahvaljujući tome što u zemlje Cefte, više izvozimo nego što uvozimo od njih.

Prednjači izvoz žitarica, pića, čelika i gvožđa. I dalje najviše uvozimo energente, pa najveći deficit imamo u trgovinskoj razmeni sa Rusijom.

"Možemo reći da je oporavak izvoza i dalje snažan, dok sa druge strane uprkos rastu insustrijeske proizvodnje u odnosu na mart prošle godine kad je kriza bila najdublja, gledano desezonirano industrija je i dalje u padu", rekao je ekonomista, Miroslav Zdravković.

Republički zavod za statistiku je danas prvi put objavio "fleš ocenu" kvartalnog BDP-a Srbije, što je standard EU.

Kako je objašnjeno, "fleš ocena" je uvedena u EU zbog svetske ekonomske krize i daje preliminarne rezultate, pošto se objavljuje 30 do 45 dana po završetku kvartala, ali je mogućnost greške minimalna.

Statističari ne očekuju da će podaci na koje se ponekad čeka i do 90 dana, promeniti procenu o izlasku iz recesije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара