Novih 100 dolara

U SAD predstavljen novi dizajn novčanice od 100 dolara. Nova novčanica ima, pored već postojećih, dve nove mere koje će sprečiti falsifikovanje i omogućiti da se lako ustanovi da li je reč o falsifikatu.

Zvaničnici američkog ministarstva finansija, Federalnih rezervi i tajnih službi predstavili su nov dizajn novčanice od 100 dolara koja bi trebalo da onemogući falsifikovanje, saopšteno je iz ambasade SAD u Beogradu.

Predsednik Federalnih rezervi, američke centralne banke, Ben Bernanki rekao je da će nova novčanica od 100 dolara biti izdata 10. februara 2011. godine i da će oko 6,5 milijardi starih novčanica od 100 dolara biti i dalje u opticaju.

U saopštenju se navodi da je na juče predstavljenom dizajnu iskorišćena napredna tehnologija, dok je istovremeno zadržan tradicionalni izgled novčanice sa slikom Bendžamina Frenklina, jednom od autora Deklaracije nezavisnosti.

"Kao i u prethodnim novim dizajnima američkih novčanica, ovaj uključuje najbolju dostupnu tehnologiju kako bi se osiguralo da budemo ispred falsifikatora", rekao je američki ministar finansija Timoti Gajtner.

Nova novčanica ima, pored već postojećih, dve nove mere koje će sprečiti falsifikovanje i omogućiti da se lako ustanovi da li je reč o falsifikatu. Plava 3-D bezbednosna traka na prednoj strani sadrži zvona i brojeve 100 koji se pomeraju kako se pomera novčanica.

Druga zaštitna mera je slika zvona na prednjoj strani novčanice koja menja boje od bakarne do zelene, odnosno nestaje i ponovo se pojavljuje uporedo sa pomeranjem novčanice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи