Bankari za popularizaciju dinara

Jedan od dugoročnih odgovora za stabilizaciju kursa evra jeste takozvana deevroizacija naše ekonomije. Teško je, ali i moguće popularizovati dinar, jer ima dovoljno bankarskih proizvoda koji mogu da budu vezani za domaću valutu.

Iako devizne rezerve višestruko pokrivaju masu dinara u opticaju, iako je inflacija najmanja u poslednjih dvadesetak godina inflatorne traume devedesetih i dalje nagone ljude da štede i veruju isključivo u evro. Za razliku od štediša bankari smatraju da Srbija treba da jača dinare kao lokalnu valutu.

Direktor Unikredit banke Klaus Priveršek kaže da dinar treba da ostane jaka lokalna valuta, jer su kamate na kratkoročne pozajmice iste i za evro i za dinar.

"Mogu da zamislim šta se u Srbiji dešavalo sa dinarom pre dvadesetak godina, ali mi ćemo nastaviti da ulažemo naša sredstva u dinarske hartije od vrednosti", kaže Priveršek.

"Trebalo bi razmisliti i o kreiranju investicionih i privatnih penzionih fondova, koji bi bili vezani za evro, kao i hartijama od vrednosti sa družim rokom otplate", smatra direktor Unikredit banke.

U ministarstvu ekonomije najavljuju dinarske kredite i nastavak subvencionisanja kupovine robe domaćih proizvođača.

"Naravno, cilj je jačanje domaće valute sobzirom da će banke, da bi odobrile dinarske kredite, morati da pretvaraju evro u dinare i plasiraju novac, a dinarske kamate neće biti vezane za evro", kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Jačanje domaće valute kao odgovor na velike kursne razlike nije ideja samo naših ekonomista, već je i trend u svim zemljama u tranziciji.

"Kamatne stope i ulaganje u hartije od vrednosti sa dvocifrenom kamatom i dalje su atraktivne za investitore i mi smo uložilo oko milijardu evra", kaže Branislav Radovanović iz Unikredit banke.

"Ali moram da kažem da je jačanje lokalne valute prisutno u zemljama u tranciji, u svim zemljama u Istočnoj Evropi", kaže Radovanović.

Država će i ove godine iz budžeta subvencionisati potrošnju domaće robe. Međutim dugoročno jačanje domaće valute vezano je za jačanje konkurentnosti i izvozne orijentacije srpske ekonomije.

broj komentara 0 pošalji komentar