Ostavka ne remeti stabilnost

Posle ostavke koju je podneo guverner Radovan Jelašić, Savet NBS u roku od 60 dana mora da pokrene postupak pred skupštinskim Odborom za finansije. Ko će biti novi guverner, zavisi od stranačkog dogovora. Neće biti ugrožena ekonomska stabilnost, poručuju i premijer i guverner u ostavci.

Ko će biti novi guverner Narodne banke Srbije, zavisi od stranačkog dogovora, a kada će se to dogoditi, za sada je teško prognozirati.

Prema zakonu o Narodnoj banci, posle ostavke koju je juče podneo guverner Radovan Jelašić, savet Narodne banke dužan je da u roku od 60 dana konstatuje ostavku i pokrene proceduru kod skupštinskog Odbora za finansije, da bi on prosledio skupštini predlog za razrešenju. Tada bi mogao da bude imenovan i novi guverner.

Vladajuća koalicija trenutno nema odgovor na pitanje ko bi mogao da bude Jelašićev naslednik.

"Ne zna se ko će biti kandidat. To će biti ozbiljna priča, biće ozbiljnih razgovora i nadam će se ćemo to uraditi u kratkom roku", rekao je premijer Mirko Cvetković.

Budući da je u momentu formiranja sadašnje vlade, Jelašić već bio na mestu guvernera, nejasno je da li je, prilikom sklapanja koalicionog sporazuma, precizirano koja stranka treba da predloži kandidata za to mesto. U G17 plus, koja je kandidovala Jelašića, ne daju precizan odgovor na to pitanje.

"To mesto treba da bude rezultat konsenzusa, ne samo u okviru vladajuće koalicije već i šire. Podsetiću vas šta je rekao sam guver Jelašić - bez obzira ko vas je predložio, zaboravite i radite svoj posao kao što je on radio sve ove godine stručno i profesionalno", navela je šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić.

Kao kandidati za novog guvenera, u medijima se pominju predsednici upravnih odbora "Sosijete ženeral banka" i "Hipo alpe adria banke" Goran Pitić i Vladimir Čupić, koji kaže da ga o tome niko nije zvanično obavestio.

"Šta će biti sa tom institucijom i mestom videće se u narednom periodu, ali moja pozicija biće van medija. To će raditi neko drugi. Molim vas da o tom pitanju ne razgovaramo", rekao je Pitić.

Kurs ostaje u "sigurnim vodama" 

Da zbog ostavke guvernera neće biti ugrožena ekonomska stabilnost, poručuju i premijer i guverner u ostavci.

"Srbija ima makroekonomski program baziran na budžetu i dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će, krajem maja doći da proveri da li smo na pravom putu", istakao je guverner u ostavci.

Jelašić je naveo da je tražnja za devizama juče bila pojačana, ali da se danas situacija smirila i istakao da je ubeđen da će kurs i nadalje "ostati u sigurnim vodama".

"To može da se odrazi na iščekivanje, da strani investitori čekaju da vide da li će doći do promena i u kom pravcu i da tek onda donosu odluke. To odugovlalčenje svakako je loše za privrednu aktivnost", rekao je ekonomista Pavle Petrović.

Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD-a kaže da ostavka guvernera ne bi trebalo da bude loš signal za strane investitore.

"Mi ne posmatramo tu funkciju na ličnom nivou. Jelašić je dobro i odgovorno radio, ali siguran sam da će biti pronađena dobra zamena", naveo je Berglof.

Zakonom o Narodnoj banci Srbije, predviđeno je da Savet Narodne banke mora u roku od 60 dana po podnošenju ostvake guvernera, da pokrene postupak pred skupštinskim odborom za finansije.

Kako je rekao predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić, i odbor ima rok od 60 dana da Skupštini predloži razrešenje starog i imenovanje novog guvernera. Kandidate za to mesto odboru predlažu poslaničke grupe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара