Pomoć EU Srbiji

Šef delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer i potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisali su sporazum za sprovođenje paketa finansijske pomoći EU u vrednosti većoj od 70 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer potpisali su u Novom Sadu finansijski sporazum za sprovođenje paketa finansijske pomoći EU u vrednosti većoj od 70 miliona evra.

Kako je najavljeno iz kancelarije delegacije EU, sporazum za sprovođenje paketa finansijske pomoći EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009) u vrednosti iznad 70 miliona evra će dopuniti već dobijenih 100 miliona evra budžetske pomoći.

Paketom finansijske pomoći predviđena je podrška projektima od kojih će građani Srbije imati direktnu korist, kao i pomoć nastavku političkih i ekonomskih reformi neophodnih za napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Među projektima su rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu, podrška jačanju kapaciteta Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim delima, sprovođenje Nacionalnog programa za sprečavanje raka grlića materice i raka dojke, kao i iskorenjivanje svinjske kuge i besnila u Srbiji.

Prilikom posete lokaciji na kojoj treba da počne izgradnja Žeželjevog mosta Đelić je rekao da će upravo potpisani sporazum obezbediti da 60 miliona evra bude uloženo u izgradnju tog mosta po evropskim standardima, koji će ga kvalifikovati za evropski železnički koridor.

Završetak mosta do 2012. godine

Ministar je naglasio da će se obezbediti da pravac komunikacije za Evropu, ali i za Bliski Istok i Centralnu Aziju prođe preko Žeželjevog mosta.

"U naredna tri meseca biće raspisan tender. Sve pripremne radnje su završene, i cilj Evrope Srbije, Vojvodine, Novog Sada i Železnica Srbije je da taj kapitalni projekat bude završen do 2012. godine", istakao je Đelić.

"Potpisivanje ugovora o izgradnji mosta je samo prvi korak koji činimo zajedno", ocenio je Dežer. 

"Most će povezati obale reke, ali i Vojvodinu i Srbiju sa Unijom. Ovo je potrebno da obezbedimo budućnost Srbije u EU", rekao je Dežer.

Polovinu novca za izgradnju mosta daće EU, 20 miliona Pokrajina, a 10 miliona grad Novi Sad.

Konstrukcija neće biti betonska već metalna, a po izgledu će biti sličan starom mostu. Most će biti dug 470, širok 25 metara i sastojaće se od dvokolosečne pruge i dve saobraćajne drumske trake.

Planirano je da most bude gotov za tri godine, čime će se rasteretiti gužve u Koridoru 10.

Stari most, otvoren 1961. godine, srušen je za vreme NATO bombardovanja aprila 1999. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи