Uskoro rafinerija u Smederevu

Kompanija "Komiko oil" trebalo bi da u neredne tri godine u Smederevu izgradi rafineriju vrednu 250 miliona dolara. Ukoliko sve bude po planu gradnja počinje u avgustu, a u fabrici će raditi 320 radnika. Sirovina će stizati iz Nigerije i Rusije.

Kompnija "Komiko oil" zaintersovana je za gradnju rafinerije nafte u Smederevu. Sirova nafta stizala bi iz Nigerije i Rusije, do luka na Crnom moru dopremala bi se brodovima, a potom Dunavom rečnim tankerima do Smedereva. U rafineriji bi se proizvodilo gorivo kvaliteta EURO 8 i 10.

"Koliko je do nas posao bi mogao da krene već sutra", kaže zamenik generalnog direktora "Komiko oila" Radomir Radivojević.

Radivojević upozorava " da sve to zavisi od plana detaljne regulacie zemljišta namenjenog lokaciji i kada to bude prihavaćeno gradnja može da počne".

Realna očekivanja "Komiko oila" su da to bude u avgustu, pogotovo što je Memorandum o namerama potpisan sa gradonačelnikom Smedereva još u januaru i da su se tim složili Ministarstvo energetike, premijer Cvetković i lokalna samouprava.

Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva, objašnjava da je određeno zemljište za gradnju, napravljena procena štetnosti po životnu okolinu i da vrlo brzo očekuje početak radova.

Lokacija je u neposrednoj blizini Dunava, puta M24 i Koridora 10.

Posao na gradnji rafinerije je vredan 250 miliona dolara i biće završen u sledeće tri godine. Rafinerija će raditi  po najsavremenijoj tehnolgiji. Kada bude završena u njoj će direktno biti zaposleno 320 radnika , a posredno će za rafineriju biti angažavano čak 3.700 ljudi.

Po rečima graniočelnika Smedereva, u doba recesije, to će biti najveća grinfild investicija u zemlji a možda i Evropi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво