Ne investirajte u Kosovo

Norveška kompanija pokrenula Internet sajt pod nazivom "Ne investirajte u Kosovo", navodeći da na taj način želi da upozori potencijalne ulagače na mogućnost da budu prevareni zbog "korumpiranog, uništenog i politički kontrolisanog pravosudnog sistema".

Norveška kompanija "Invest Ar end O Ej-Si", posle loših poslovnih iskustava i skoro tri miliona evra gubitka, pokrenula je Internet stranicu kojom želi da obeshrabri potencijalne ulagače da se uključe u investiranje na Kosovu, upozoravajući ih na silne komplikacije, političke prepreke i korupciju sa kojima su se suočili tokom svoje "kosovske avanture" od 2001. do 2004. godine.

Norvežani su 2001. godine počeli razvoj sistema za hitne pozive na Kosovu, nalik na one koji se već godinama koriste na zapadu, ali se ambiciozno zamišljeni projekat završio debaklom i ozbiljnim optužbama kosovskih zvaničnika na račun norveške firme.

Kosovsko pravosuđe je, istovremeno, pokrenulo čitav niz istraga protiv Norvežana i međunarodnih zvaničnika uključenih u projekat u ime Kosovske pošte, ali bez značajnijih rezultata, dok je čitav sistem hitnih poziva opisan kao "opasan" za Kosovo.

"Invest Ar end O Ej-Si" tvrdi da su kosovske vlasti "koristile sva moguća nelegalna sredstva" kako bi zataškale čitav slučaj, onemogućavajući norveškoj kompaniji čak i da pokrene sudski postupak.

Ujedinjene nacije su, pak, svojevremeno zatražile da se Kosovu isporuči zvaničnik norveške kompanije Ove Johansen, koji je 2007. godine proveo izvesno vreme u crnogorskom pritvoru, zbog navodne prevare vredne 300.000 evra. Na Kosovu su u proleće 2004. godine uhapšeni direktorka Kosovske pošte Leme Džema i njen savetnik Bedri Rama, ali je posle silnih političkih intervencija sa svih strana slučaj odbačen.

Norveška kompanija najavila ej da će nova Internet strana biti mesto na kome će iskustva sa Kosova moći da podele i ostale firme koje su, u međuvremenu, "opljačkale" kosovske vlasti i sistem UN.

Nadamo se da će, jednog dana, moći i da se pokrene strana koja bi se zvala "Bezbedno je investirati u Kosovo", navodi se na sajtu norveške kompanije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво