Sporna boja novca

U Srbiji se godišnje opere milijardu i 700 miliona evra, delom i kroz privatizaciju, procenjuje Uprava za sprečavanje pranja novca. U Agenciji za privatizacuju tvrde da oni nemaju zakonske mogućnosti da to spreče.

Prema proceni Uprave za sprečavanje pranja novca, u Srbiji se godišnje opere milijardu i 700 miliona evra. Dobar deo te sume iskoristi se za kupovinu preduzeća. U Agenciji za privatizacuju tvrde da oni nemaju zakonske mogućnosti da to spreče, sem kada ih nadležni obaveste da je novac kupca sumnjivog porekla. Jedino što mogu jeste, kažu, da ne dozvole kupovinu firmi osuđivanim licima.

Samo je kriminalnla grupa Darka Šarića, koja se sumnjiči za šverc kokaina, prema nezvaničnim procenama, kupujući firme i zemljište u Srbiji, oprala nekoliko desetina miliona evra.

"Radi se jednostavno o velikim propustima i nekontroli pranja novca. To se posebno odnosi na proces privatizacije, koji je kod nas, na žalost, obavljen tako da u celom procesu uopšte nije vršena kontrola novca, znači prljavi novac je mogao maksimalno da ulazi. To su nalazi jedne studije koju je za OEBS radio jedan institut iz Italije", rekao je Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Tek od sredine 2007. godine kada je Zakon o privatizaciji izmenjen, na aukcijama mogu da učestvuju samo oni koji dostave potvrdu iz suda i policije da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi postupak za krivična dela.

"Ako se pojavi neko za koga znamo da je kontroverzna ličnost, a ima tu potvrdu, mi ga ne možemo sprečiti da učestvuje u aukciji", rekao je direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković.

Međutim, vlasnici prljavog novca po pravilu se i ne pojavljuju kao kupci preduzeća, i zato ih je teško otkriti. Za njih obično kupuje neko drugi, ili to čine preko svojih "of šor" kompanija u inostranstvu.

"Sva imena koja se pojavljuju u javnosti nisu se pojavljivala kao kupci na aukcijama", rekao je  Cvetković.

Provera potencijalnih kupaca

U Agenciji za privatizaciju kažu da su Upravi za sprečavanje pranja novca do sada uputili više od 1.700 dopisa o sprovedenim privatizacijama, ali su samo u jednom slučaju dobili povratnu informaciju da je reč o sumnjivoj transakciji, pa već zaključen ugovor nije stupio na snagu.

Uprava za sprečavanje pranja novca u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade Srbije navodi, međutim, da joj je Agencija od 2002. godine dostavila podatke o privatizaciji 399 preduzeća, ali tek posle prodaje.

Reč je, inače, o podacima koji su javni i nalaze se na sajtu Agencije za privatizaciju.

Zahtev da se pre prodaje provere potencijalni kupci, to jest poreklo njihovog novca, Agencija je uputila samo u dva slučaja.

U pitanju su bile četiri osobe, od kojih je za tri Uprava već sumnjala da kupuju prljavim novcem. Od sredine 2008. godine Agencija im nije uputila nijedan zahtev da se pre privatizacije provere sumnje da se preduzeća kupuju prljavim novcem, navodi se u saopštenju Uprave, objavljenom na sajtu Vlade.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво