Smanjene plate u Nemačkoj

Plate u Nemačkoj smanjene su prvi put posle šezdeset godina, iako je najveća evropska ekonomska sila, u 2009. godini počela blago da se oporavlja. Smanjenje su najviše osetili radnici u industriji.

Prosečna plata u Nemačkoj smanjena je prvi put od 1949. godine, iako je ta zemlja, u drugom kvartalu prošle godine, zabeležila privredni oporavak.

Prema podacima državnog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada nemačkog radnika u 2009. godini iznosila je 27.648 evra, što je pad za 0,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je plata bila 27.751 evro.

Smanjenje su najviše osetili radnici u industriji, gde je lični dohodak pao za 3,6 odsto, na 36.264 evra godišnje.

S druge strane, prosečna zarada po satu je povećana za tri odsto, na 21,12 evra, dok je u industriji bila veća za 4,4 odsto, na 27,80 evra, preneo je Rojters.

Nemačka je izašla iz recesije u drugom tromesečju prošle godine, ali je privredni oporavak ponovo zaustavljen u četvrtom kvartalu.

Ukupna privredna aktivnost zemlje je prošle godine pala za pet procenata, što je najviše u posleratnoj istoriji Nemačke.

Da bi ograničila porast nezaposlenosti, vlada je finansirala program koji je omogućavao kompanijama da radnike prevedu na skraćeno radno vreme kako bi izbegle otpuštanja.

Tim programom je na kraju prošle godine bilo obuhvaćano 890.000 zaposlenih, manje od maksimalnih 1,5 miliona u maju.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво