Kafanska berza u Valjevu

Oko 3.000 građana iz cele Srbije dolazi u Valjevo kako bi svoje akcije za 1.000 evra prodali predstavniku jedne beogradske agencije za finansijsko posredovanje. Iz Agencije za privatizaciju savetuju građanima da se ne upuštaju u vanberzansku trgovinu akcijama.

Valjevo je danas centar trgovine. U tom gradu su pre 20 godina prodavani na otplatu televizori i automobili, a sada se trguje akcijama, i to u kafani "Central", koja ima više gostiju nego sve gradske kafane zajedno u Valjevu.

Aleksandar Jelić u ime beogradske agencije za finansijsko posredovanje sa građanima obavlja, kako kaže, potrebne formalnosti za otkup njihovih besplatnih akcija.

Obećava se trenutna cena od 1.000 evra, a otkup podrazumeva paket u kome se, osim akcija NIS-a EPS-a i JAT-a, nalaze i preduzeća koja još nisu privatizovana. Za samo nekoliko dana više od 3.000 građana iz gradova širom Srbije opredeljuje se za kafansku berzu akcija.

"Imam poverenja, nemam šta da izgubim", kaže Branislav Pajić, službenik. Poljoprivrednik Miodrag Jovanović kaže da će verovatno svoje akcije prodati, a slično razmišlja i penzioner Raša Damnjanović.

"Imam moje i babine akcije, ja bih to prodao, imam poverenje, ne bih čuvao, pa koliko dobijem", rekao je Damnjanović.

Aleksandar Jelić je radnik železničke sekcije. Koristi godišnji odmor da bi zainteresovane koji su progutali ovaj mamac upoznao sa procedurom kako da unovče akcije.

Iako su građani samo nosioci prava, ali još nisu vlasnici tačnog broja akcija, Jelić za 40 dana obećava novac koji će brokerska kuća, sa kojom će posredovati agencija, isplatiti pre overe ugovora u sudu.

Uplate za troškove posredovanja sada se ne traže, ali će po realizaciji isplate 10 odsto uzeti brokerska kuća.

"Svi koji su se prijavili će dobiti novac, ali bez ikakve prevare. Uostalom, overa je preko suda, tako da nema laži, nema prevara", kaže Aleksandar Jelić.

Iz agencije su za pitanja građana ponuđena dva broja fiksnog telefona. Međutim, na prvi se niko ne javlja, a drugi je nepostojeći.

Iz Agencije za privatizaciju poručili su da je sada vanberzansko poslovanje moguće uz sudsku overu. Ipak, svim građanima preporučuju da je najbolje da sačekaju sa trgovinom jer se očekuje veća cena akcija kad izađu na berzu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво