Vladin paket protiv krize

Vlada odustala od "solidarnog" poreza i kompletirala paket koji predviđa smanjenje plata u državnoj administraciji i budžeta ministarstava za četvrtinu, 6.000 manje zaposlenih u upravi, skuplji benzin, dizel i mobilno telefoniranje.

Vlada Srbije kompletirala je preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi dinara, od čega će 89 milijardi biti na strani državnih rashoda, a 11 milijardi na prihodnoj strani, koje će se namaći povećanjem nekih poreza, piše "Politika".

Vlada je odustala od "solidarnog" poreza i kompletirala paket u kojem dominiraju tri mere štednje.

Prva odluka je da sva ministarstva moraju da za 25 odsto smanje troškove, odnosno takozvane diskrecione rashode, u odnosu na planirane za 2009. godinu. Ta odluka ne važi za plate, penzije i druga socijalna davanja. Računica je pokazala da će se od tom uštedom obezbediti 40 milijardi dinara.

Druga mera je smanjenje svih plata većih od 40.000 dinara (neto) u državnoj administraciji (uključujući i lokalne samouprave), javnim preduzećima i javnim agencijama.

Novac koji se tako uštedi na zaradama u javnim preduzećima biće, posebnom odlukom Vlade, uplaćivan u specijalni fond za socijalno ugrožene građane. Za sada se u Vladi još prave računice o visini i načinu smanjenja zarada.

Treća mera biće preduzeta na prihodnoj strani i odnosiće se na povećanje nekih dažbina. Pre svega, povećaće se akcize na benzin za dva dinara po litru i četiri dinara za litar dizela. Na taj način u budžet će se do kraja ove godine sliti pet milijardi dinara.

Sledeća mera je uvođenje privremene takse od 10 odsto na potrošene impulse u mobilnoj telefoniji.

Porez na luksuz

Od posebnog poreza na luksuzne automobile u budžet će se sliti milijarda dinara.

I na kraju, uvodi se i poseban porez na luksuzne kuće i stanove od koga se očekuje budžetski priliv od oko dve milijarde dinara.

Osim ovih dnevnih operativnih mera koje do kraja ove nedelje treba da budu prosleđene i Međunarodnom monetarnom fondu, u Vladi se sprema projekat smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima.

Prvi efekti smanjenja administracije osetiće se u januaru iduće godine, a do tada Vlada će morati da promeni Zakon o radu, kako bi obezbedila osnov za otpuštanje i da formira fond za isplatu otpremnina koji će biti operativan tek kroz budžet za 2010. godinu.

Računa se da bi oko 6.000 zaposlenih u državnoj administraciji moglo da ostane bez posla, piše "Politika".

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 02. apr 2009, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

Malo je 6.000!

malo je 6.000. Da otpuste 60.000 to je realna cifra. Ja radim od jutra do mraka i ubijam se od posla, a u drzavnoj upravi pre neki dan ulazim u kancelariju gde 5 (PET) zena pije kafu i razgovara o velikom bratu dok ja cekam 10 minuta ispred kancelarije misleci da je guzva i da imaju stranke. Ali ne, njih 5, svaka sa svog stola vergla li vergla.

Zato nam i jeste ovako kako nam je.

(četvrtak, 02. apr 2009, 00:37) - Miomir Maksimcev [neregistrovani]

Najveca usteda

Predlazem da se ukine AP Vojvodina. Sta ce jednoj maloj, siromasnoj drzavi od desetak miliona stanovnika dve vlade i dve skupstine, paralelana, cesto suprotstavljena, ministarstva? Kriza je, treba stedeti!

(četvrtak, 02. apr 2009, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

Krenulo je sredjivanje drzave

Da vidim sad da neko kaze rec protiv Mirka I njegove volje da sredi uzasno stanje u drzavnoj upravi.