Hamer pred zatvaranjem

Kineska korporacija Sičuan Tengzong saopštila da se povlači iz pregovora o kupovini američkog džipa Hamera, pošto za sklapanje posla nije dobila odobrenje kineskih vlasti.

Hamer, veliki američki džip sa vojnim korenima, suočen je skorim prestankom proizvodnje. Posle neuspeha pregovora o prodaji Kinezima fabrici preti zatvaranje.

Korporacija za proizvodnju teških industrijskih mašina Sičuan Tengzong je saopštila je da se povlači iz posla kupovine Hamera od Dženeral Motorsa (GM), jer nije dobila odobrenje kineskih vlasti.

GM je godinu dana pokušavao da proda svog gubitaša i uspeo je sklopi sporazum sa Tengzongom u oktobru prošle godine. Međutim, otpor kineskih regulatora, koji žele da prikoče ulaganja u brzo rastuću automobilsku industiju zemlje, stvarao je teškoće od samog početka.

Tengzong, u saopštenju, navodi da je "razočaran što ne može da iskoristi mogućnost da pravi privlačne, zelenije Hamere za kinesko i druga tržišta."

Hamer, koji vodi poreklo od vojnog vozila Hamvi, je na udaru zaštitnika životne sredine zbog velike potrošnje.

U 2006. godini, prodaja je dosegla 71.524 vozila. Decembra prošle godine podato je samo 325 Hamera, što je 85 odsto manje nego godinu dana ranije. Proizvođač nije uspeo da se oporavi od šoka u leto 2008. godine, kada su cene benzina u SAD skočile iznad 4 dolara za galon.

Zvanični Peking je bio nezainteresovan za ovaj posao, a sam Tangzong nema dozvolu vlade da proizvodi automobile.

Hamer je druga marka posle Saturna koju GM nije uspeo da proda, u okviru svog restruktuiranja. Početkom godine, GM je prodao švedsku marku Sab holandskom proizvođaču sportskih automobila Spajker a Pontijak je prestao da se proizvodi.

Dženeral Motors je svoj prizvodni program sveo na četiri preostale marke: Ševrolet, Dži-Em-Si (GMC), Kadilak i Bjuik.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се