Dve milijarde evra za železnički koridor

Svetska banka spremna da ponudi Srbiji dve milijarde evra kredita za realizaciju železničkog Koridora 10, najavio ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. "Moramo biti spremni da ovaj projekat u potpunosti završimo u narednih osam godina", upozorava Mrkonjić.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da je Svetska banka spremna da ponudi Srbiji dve milijarde evra kredita za realizaciju železničkog Koridora 10, čija će izgradnja imati isti značaj kao i putnički Koridor 10.

"Železnički Koridor 10 ima istu važnost kao i putnički, jer stvara uslove za kompletnu industrijalizaciju naše zemlje, ali mi moramo biti spremni da ga u potpunosti završimo u narednih osam godina", rekao je Mrkonjić u Novoj Pazovi prilikom obilaska radova na rekonstrukciji deonice Batajnica-Golubinci.

Veći deo tog koridora će, prema najavama nadležnih iz "Železnica Srbije" biti završen za četiri godine, za šta je potrebna milijarda evra, dok će ceo projekat, na kojem će raditi strana preduzeća u kooperaciji sa našim, koštati 4,6 milijardi evra. To znači da će sve srpske pruge konačno biti elektrificirane i sa dva koloseka, a vozovi će ići minimalnom brzinom od 160 kilometara na čas.

Mrkonjić je obećao izvođačima radova da će najverovatnije već danas biti ukunut PDV na sva sredstva koja železnica dobija iz međunarodnih kredita, kao i da će uskoro obezbediti sredstva za rekonstrukciju stanične zgrade u Novoj Pazovi.

Pomoćnik ministra za železnički saobraćaj Dejan Lasica rekao je da su obezbeđena sredstva za Žeželjev most u Novom Sadu. Izgradnja će koštati 60 miliona evra, a radovi će početi ove godine.

Takođe, za stanicu Prokop, čiji završetak će omogućiti manje zadržavanje međunarodnih putničkih vozova kroz Beograd, izdvojeno je 27 miliona evra, a taj posao će završiti "Energeprojekt".

Mrkonjić je rekao da je završen projekat koji će, u postojećim uslovima srpske železnice, omogućiti da vozovi koji saobraćaju između Kelna, odnosno Ljubljane i Turske, brže prođu kroz našu zemlju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво