Bez zaustavljanja vozova na granici sa Crnom Gorom

U Vladi Srbije potpisan sporazum o graničnoj kontroli u železničkom saobraćaju između Crne Gore i Srbije. Sve pogranične formalnosti i pregledi obavljaće se bez zaustavljanja vozova. Crna Gora će za srpska vozila ukinuti ekološke takse.Francuska kompanija "Tales er sistems" potpisala ugovor o nabavci sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem sa Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

Srpski i crnogorski resorni ministri Milutin Mrkonjić i Andreja Lompar potpisali su sporazum o graničnoj kontroli u železničkom saobraćaju između Crne Gore i Srbije.

Po tom sporazumu policija Srbije i Crne Gore imaće pravo da ulazi u teritoriju druge države i da u toku vožnje vozom kontroliše putne isprave, što će u mnogome ubrzati protok robe i putnika.

Sporazum je nastavak dobre saradnje u ubrzanju transporta na graničnim prelazima.

Ministar Lompar potvrdio je za RTS da su putnici iz Srbije u Crnu Goru dobrodošli i da će Crna Gora ukinuti ekološke takse koje su se do sada plaćale na ulazu u Crnu Goru za srpske autobuse, kamione i automobile.

Lompar i Mrkonjić najavili su zajedničku akciju oko obnove pruge Beograd - Bar koju će dve države preduzeti uz pomoć italijanske vlade.

Mrkonjić je rekao da je Srbija i njena privreda izuzetno zainteresovana za privatizaciju barske luke i Železnice Crne Gore, a i za nastavak puta Beograd - južni Jadran.

Ministar za infrastruktruru je napomenuo da će vlada Srbije naredne godine uložiti 600 miliona evra u putni pravac ka Čačku i južnom Jadranu.

Već ove godine, ukoliko projekti budu gotovi, počeće izgradnja prve deonice od Beograda do Ljiga.

Sigurniji vazdušni saobraćaj

Francuska kompanija "Tales er sistems" potpisala ja ugovor o nabavci sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem sa Agencijom za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

Vrednost ugovora, koji se finansira iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj  i Agencije, je 30 miliona evra, a on podrazumeva nabavku sistema za obradu podataka, radio-navigacionih sistema, telekomunikacione opreme i radara.

Ugovor je u ime agencije u Vladi Srbije potpisao predsednik Upravnog odbora Agencije Nikola Stankov, a u ime francuske kompanije direktorka prodaje Fransin Lagaš.

Agencija će na ovaj način ispuniti sve zahteve koji proističu iz strategije "Jedinstvenog evropskog neba" i imati vodeću ulogu u podizanju nivoa sigurnosti vazdušnog saobraćaja u regionu, rekao je Stankov posle potpisivanje uguvora.

"Potpisivanje ugovora omogućiće završetak procesa modernizacije, planiranog za prvi kvartal 2011. godine, a njime će biti omogućeno da sistem kontrole letenja bude osposobljen da prihvati očekivani porast saobraćaja do 2020. godine", istakao je Stankov.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je naglasio da su time Srbija i Crna Gora ušle u evropski sistem kontrole letenja, tako da će u budućnosti imati važnu ulogu u razvoju vazduhoplovnog transporta u Evropi.

Đelić je ukazao da će posle dolaska Srbije na belu šengensku listu, usvajanja strategije "Jedinstvenog evropskog neba" i Sporazuma o otvorenom nebu biti stvoreni preduslovi da građani putuju češće i jeftinije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i resorni ministri vlada Srbije i Crne Gore, Milutin Mrkonjić i Andrija Lompar.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво