Počeli radovi na Koridoru 10

Od dvanaest lokacija, na putnom i železničkom Koridoru 10, radovi su danas počeli na pet lokacija. Na izgradnji tog najvažnijeg putnog pravca u Srbiji biće uposleno oko 45.000 radnika.

Iako je nedelja, pet od 12 gradilišta na koridoru 10 počelo je da radi.  "Mostogradnja" je prva izašla na teren i počela fundiranje šipova za most dužine 600 metara, koji bi trebalo da premosti veliki luk od Orlovačke petelje do tunela koji izlazi na Bubanj Potok.

Na otvaranju radova bio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić koji je rekao da će u narednih nekoliko dana, čim vremenske prilike dozvole, radovi početi punom parom na svim putnim pravcima.

Na izgradnji koridora 10 biće uposleno oko 45.000 radnika, čime će država na pravi način pokazati kako se bori protiv recesije, "koja će upravo na tom projektu biti i slomljena", rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. 

Za te radove predviđeno je 380 miliona evra, od kojih je 120 obezbeđeno iz domaćih sredstava, a 260 iz međunarodnih kredita.

Ministar je najavio da bi za realizaciju tog projekta tokom godine trebalo da stigne milijardu i po evra međunarodnih kredita.

"Punom parom već radimo na mostu "Beška", na obilaznici oko Beograda, na mostu kod Orlovače i na deonici dugoj 21 kilometar između Levosoja i Preševa", naglasio je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, započeće izgradnja dve deonice po 10 kilometara autoputa od Horgoša i od Novog Sada, kao i osam petlji na tom putu.

Radiće se i na izgradnji "Žeželjevog mosta u Novom Sadu, a započeta je i izgradnja dva tunela i nekoliko kilometara puta prema Bugarskoj granici.

Na železničkom koridoru biće izgrađen deo pruge između Batajnice i Golubovaca (24 km), kao i između Jovca i Ćuprije (10,5 km), sa mostom preko Morave, dužine 320 metara.

Ove godine 50 km autoputa

Mrkonjić je precizirao da svi ti radovi treba da budu završeni do 1. juna iduće godine, sem "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, koji bi trebalo da bude gotov do 2011. godine.

Prema njegovim rečima, ove godine biće urađeno ukupno 50 kilometara autoputa i započeto još toliko.

Milutin Mrkonjić je najavio da će iduće nedelje biti raspisani tenderi za dve deonice, od Horgoša i od Novog Sada.

Već se, prema njegovim rečima, radi priprema eksproprijacije za obilaznicu oko Beograda, od Batajnice do Dobanovaca, kao i kompletna projektna nedostajuća dokumentacija za ceo Koridor.

"Do 1. juna imaćemo uređene sve projekte i izvršenu eksproprijaciju na celoj trasi", obećao je Mrkonjić i istakao da je Vlada dala saglasnost na taj program, a da je sa njim upoznata i Skupština.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара