Vlada protiv smanjenja plata i penzija

Premijer Mirko Cvetković kaže da je stav Vlade da penzije i plate treba da ostanu na sadašnjem nivou. Misija MMF-a trebalo bi da stigne 10. marta i još se ne zna koje bi uslove mogla da postave za novi aranžman sa Srbijom. Nije izvesno da li će biti rebalansa budžeta. Krivac za sporo punjenje budžeta je smanjena proizvodnja, a ne izbegavanje plaćanja PDV-a, tvrdi premijer.

Vlada ima čvrst stav da plate i penzije treba da ostanu na sadašnjem nivou, jer su ta primanja ionako obezvređena devalvacijom dinara u poslednja dva meseca, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Reagujući na izjavu guvernera NBS Radovana Jelašića, da bi novi aranžman sa MMF-om značio smanjenje penzija i plata, premijer je, nakon susreta kiparskih i srpskih privrednika u Privrednoj komori Srbije, rekao da će se Vlada zauzeti za održavanje standarda penzionera.

Srbija bi u aprilu trebalo da dogovori novi aranžman od oko dve milijarde dolara.

Premijer je napomenuo da će sadašnji aranžman iz predostrožnosti postati redovan stend-baj aranžman sa podrškom za Srbiju od oko dve milijarde dolara.

"Taj aranžman će obezbediti dodatnu podršku deviznim rezervama Srbije, ali će se njime stvoriti i uslovi za lakše dobijanje pozajmica od međunarodnih kreditora", ocenio je Cvetković.

Premijer je naveo da Srbija u ovoj godini očekuje i 400 miliona evra makroekonmske finansijske podrške od Evropske unije za prevazilaženje krize i 100 miliona evra iz pretpristupnih fondova Unije (IPA).

Cvetković je, međutim, novinarima objasnio da razgovora sa MMF-om nije još bilo i da je zato teško govoriti o detaljima aranžmana.

Upitan da li će biti rebalansa budžeta i kada, premijer je rekao da je o tome rano govoriti i da je prethodno neophodno sačiniti analize koje treba da pokažu da li je rebalans i neophodan.

Povodom nekih konstatacija da se budžet ne puni zbog neplaćanja PDV, premijer je izjavio da nije u pitanju PDV, već je reč o padu proizvodnje koji je veći od očekivanog.

Osvrnuvši se na pisanje medija o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, Cvetković je naveo da "to nije na dnevnom redu", da je pitanje odgovorne i oprezne racionalizacije vladin prioritet kako se ne bi urušila funkcionalnost sistema.

Misija MMF-a se očekuje 10. marta

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić očekuje da Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiju dođe 10. marta, kada će Vlada razmotriti budžetske rezultate i obim rebalansa budžeta.

"To će omogućiti da veoma brzo dobijemo dodatnu podršku MMF-a, što je nužno da bi dobili novu podršku Svetske banke i Evropske komisije", rekao je Đelić.

Potpredsednik Vlade nije precizirao kolika su nam sredstva potrebna od MMF-a objašnjavajući da treba sačekati dolazak misije.

Prema njegovim rečima, MMF, Svetska banka i Evropska komisija su partneri koji će Srbiji omogućiti da ovu godinu prebrodi bez širenja nelikvidnosti.

Đelić je ukazao na neophodnost štednje u državi na svim nivoima i da će se efekti te štednje videti u rebalansu budžeta.

Potpredesnik Vlade je podsetio na raspoloženje EU da pomogne države centralne i istočne Evrope u vreme ekonomske krize i naglasio da Srbija i zemlje zapadnog Balkana treba sve da urade kako ne bi bile zaboravljene u tom planu.

"Očekujem da ćemo do 2. aprila, kada se očekuje sastanak grupe dvadeset najrazvijenih država sveta, imati konkretne mehanizme podrške našoj zemlji", rekao je potpredsednik Vlade.

Đelić je podsetio na ključne instrumente pomoći institucija EU našem budžetu - da se predpristupni fondovi pretvore u pomoć budžetu, kao i povoljan zajam od oko 400 miliona evra u formi makroekonomske podrške budžetu.

Prema njegovim rečima, tu spada i pomoć Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Postoji i četvrti način, a to je pomoć Evropske centralne banke bankarskom sistemu u Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana", istakao je Đelić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи