"Punto" za stari auto već u martu

Program zamene starog automobila za novi "punto" uz subvenciju države od 1.000 evra, moguć u martu, izjavio potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić. Očekuje se konkurs za reciklažne kompanije. u Srbiji, svaki drugi automobil stariji od deset godina.

Vlada Srbije mogla bi već naredne sedmice raspravljati o programu zamene starih automobila za novi "punto", najavio je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, dodajući da bi taj program mogao da zaživi već krajem sledećeg meseca.

Ministar je podsetio da će država subvencionisati sa 1.000 evra kupovinu novog automobila "punto", ako se za njega menja stariji automobil sa motorom ispod standarda "euro tri", i da će "punto" kupljen na taj način koštati 5.999 evra.

Dinkić je na konferenciji za novinare rekao da pre toga predstoji da Ministarstvo za ekologiju i prostorno planiranje raspiše konkurs za reciklažne kompanije koje će reciklirati stare automobile.

Na pitanje da li će zamena važiti i za automobile sa crnogorskim tablicama, ministar je odgovorio potvrdno istakavši samo da je potrebno da se ti automobili u Srbiji nalaze najmanje godinu dana.

Dinkić je naveo da se "punto" smatra domaćim proizvodom jer će po automobilu, 720 evra ići "Zastavi", a prihodi od PDV-a u budžet.

Svaki drugi automobil u Srbiji stariji od 10 godina

"Punto" koji će se od marta proizvoditi u Kragujevcu otplaćivaće se sedam godina uz kamatu od 4,5 odsto.

Procenjuje se da je svaki drugi automobil u Srbiji stariji od 10 godina, nema ni "evro tri" motor, pa bi mogao da uđe u najavljeni sistem zamene starog za novo.

S obizirom na to da je najavljeno da će cena osnovnog modela "punta" u klasičnoj prodaji biti 7.300 evra, očekuje se veliko interesovanje za kupovinu uz subvenciju države, i da će se, usled povećane tražnje, u Kragujevcu proizvoditi i više od 15 hiljada vozila godišnje.

Preduslov da Vlada dotira kupovinu jeste da se u "punto" koji će se proizvoditi u Kragujevcu ugrađuju gume, akumulatori, kablovi, lim i drugi delovi proizvedeni u Srbiji.

Predstavnici "Fijata" već su posetili kruševački "Trajal", a razgovarali su i sa rukovodstvom "Fabrike kablova" u Jagodini.

Firme koje se bave reciklažom pozvane su da se uključe u posao zamene starih automobila novima. Međutim, u Srbiji ima ukupno osam firmi koje recikliraju automobile, i to ne tako detaljno kao što se radi u svetu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво