Dugovi blokiraju toplane

Zbog velikih dugova za gas i mazut blokirani računi više toplana u Srbiji. Dvanaest toplana je već podiglo cene, a 10 je uputilo zahtev gradskim vlastima za poskupljenje grejanja.

Za razliku od prošlog januara, kada smo, usled gasne krize, imali probleme da nabavimo energente. ove zime svih energenata ima dovoljno i toplane su tehnički pouzdane, ali iskrsle su ekonomske teškoće, pa je zbog dugova blokiran račun više toplana.

Toplane za gas Srbijagasu duguju oko 6 milijardi, a NIS-u blizu milijardu dinara.

Ekonomski najteže stoje toplane u Priboju, Trsteniku, Novom Pazaru, Zaječaru i Negotinu kojima nije pomogao ni reprogram duga. NIS daje rok od 60 dana za plaćanje mazuta i lož ulja.

"Te obaveze se moraju izmirivati na vreme i protokol koji smo potpisali sa NIS-om jasno definiše prava i obaveze, jedne i druge strane", rekao je Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije.

Od zaječarske toplane NIS, recimo, potražuje 73 miliona dinara.

"Sa njihove strane je blokiran naš račun za kompletan iznos svih isporuka za mazut i lož ulje u ovoj grejnoj sezoni", navodi Ales Netejhal iz Toplifikacije Moravija-Zaječar.

Zaječarske vlasti kažu da pomažu koliko mogu i time što bar svoje troškove plaćaju redovno.

"Grad tokom godine mora da izdvoji 43 miliona dinara za grejanje svih prostorija koje je obavezan po zakonu o budžetu", rekao je Ivan Joković, predsednik Skupštine grada Zaječara.

Zatražena pomoć Vlade

Trstenička toplana je, zbog starog duga, prva zatražila pomoć Vlade jer svakodnevno, kažu, strepe od blokade računa.

"Ono što značajno opterećuje grad Trstenik je stari dug koji postoji još od osnivanja i iznosi 83 miliona dinara, koji je zamrznut 2005. godine, a NIS-Petrol insistira da se on plati", rekao je Boris Vukmirović, direktor JKP Energetika Trstenik.

Zbog duga za gas "Srbijagas" od nove godine drži blokiran račun beogradskih elektrana. U elektranama navode da se grejanje teško naplaćuje i da potrošači duguju čak pet milijardi dinara.

Sa beograskim vlastima elektrane traže način da se problem reši pa nije isključeno ni poskupljenje grejanja. Para u budžetu za to nema, ali u Vladi razmatraju druge mogućnosti da se pomogne toplanama.

Šef Vladine radne grupe za sigurno snabdevanje energetima Nikola Rajaković kaže da bi trebalo podizati kvalitet poslovanja toplana, što znači, kako kaže, podići nivo naplate.

Sa druge strane, kaže Rajaković, moraće da se razmisli o reprogramu i o drugim vidovima pomoći da toplane ostanu do kraja grejne sezone na nogama.

Iz "Srbijagasa" poručuju da toplanama neće isključivati gas ali da traže zajednički način da se on plati. Očito da toplane izlaz traže u poskupljenju grejanja.

RTS saznaje da je od 53 toplane u Srbiji, 12 već podiglo cene, a da je 10 uputilo zahtev gradskim vlastima za poskupljenje grejanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво