De Filipis: "Punto" u martu

Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" potvrdio da će proizvodnja "fijat punta" početi u martu, kako je planirano. Sindikat ipak zabrinut zbog mogućeg odlaganja primene ugovora.

Generalni direktor preduzeća "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis potvrdio je za RTS da će proizvodnja automobila "fijat punto" početi u martu, kao što je i bilo najavljeno.

Međutim, zbog svetske finansijske krize, realizacija dela dugoročnih investicija biće nešto usporenija, rekao je De Filipis na skupu koji se u Rimu održava povodom 130 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije.

Proizvodnja automobila u Srbiji je deo globalnog plana jer treba da pokrije balkansko i rusko tržište, precizirao je De Filipis.

O ulaganjima u Srbiju govorili su i ministar za trgovinu Slobodan Milosavljević i italijanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Adolfo Urso.

"Zahvaljujući velikom projektu "Fijata", ali i italijanskim kooperativnim firmama koje će u sledećem broju dolaziti u Srbiju očekujemo značajno povećanje spoljnotrgovinske razmene dve zemlje koje je i sada na visokom nivou, zaključio je Urso.

A da "Fijat" ozbiljno misli i zaokružuje svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje i podatak da će do kraja februara u Beogradu otvoriti svoj Pres centar.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović tvrdi da "Fijat" nije odustao od ulaganja u "Zastavu".

Stevanović smatra da nije isključeno da se odloži početak proizvodnje novog modela "fijata". Najavio je da će rukovodstvo "Zastave" i sindikati o tome razgovarati u petak.

Sindikat zabrinut

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović ocenio je ranije danas da bi odlaganje primene ugovora sa Fijatom bilo veoma ozbiljan problem za tu fabriku i 133 kooperentske firme.

Mihajlović je agenciji Beta rekao da sindikat i menadžment "Zastave" očekuju od najviših funkcionera i stručnog tima objašnjenje o tome šta "Fijat" namerava da radi u Srbiji ove godine, kao i jasne instrukcije kako da se prevaziđu problemi.

"Sindikat je od gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića dobio uveravanja da će u ponedeljak, 26. januara biti održan sastanak sa predstavnicim Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Mihajlović.

Prema saznanjima sindikata, postoji objektivna mogućnost da se obnovi proizvodnja juga, u roku od mesec dana, kao i proizvodnja lotova za Egipat.

"U igri je i proizvodnja vozila opel astra klasik, ali pod uslovom da se odustane od smanjenja carina sa 20 na 10 odsto", rekao je Mihajlović.

Ipak, savetnik u Agenciji za privatizaciju Srbije Aleksandar Ljubić kaže da će svi elementi ugovora Srbije i "Fijata" biti realizovani u predviđenim rokovima i da odlaganja proizvodnje "Punta" neće biti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара