Prodaja automobila manja za trećinu

U Srbiji je ove godine prodaja automobila pala za trećinu u odnosu na prošlu. Rezultat bi bio i gori da nije bilo subvencionisane prodaje "punta", tako da je ukupan skor ipak bolji u odnosu na susede, koji su prodaju prepolovili.

Svako treće vozilo prodato do novembra u Srbiji je "fijat punto". Razlog je niska kamatna stopa od svega 4,5 odsto i mogućnost da se za 1.000 evra reciklira stari automobil. Ipak, rezultati prodaje do novembra pokazuju da je na našem tržištu kupljeno za trećinu manje vozila nego prošle godine. To je bolje nego kod suseda.

Tako, na primer, Hrvatska ove godine beleži pad od 46, Bugarska 47, a Mađarska rekordnih 60 odsto prodaje automobila.

Podaci govore da smo kupovali prema mogućnostima. "Fijat punto", koji je bio subvencionisan i jeftin, do kraja novembra prodat je u rekordnih 12.937 primeraka. Svi ostali uvoznici prodali su oko 26.000 putničkih automobila

Ukupno je do novembra prodato nešto više od 40.000 vozila ili 12.000 manje nego u istom periodu lane. Najprodavaniji su, pored "punta", "Dačija" - 2.600, zatim "Opel"- 2.200 i "Škoda" - 2.100 automobila.

Građani kažu da je sada teško kupiti novo ili polovno vozilo. Većina građana smatra da su uslovi prodaje automobila nepovoljni, a cene visoke, pa se  češće okreću polovnim vozilima. Gradađani se žale i na nedostatak novca i na nedostatak kredita.

Lošu prodaju prate nepovoljni krediti, čija je kamata od 12 do 14 odsto, uz skupo osiguranje.

"Ulaganje u kredit kada imata na oprezu da će vam možda pasti plati ili ćete čak izgubiti radno mesto čini u ovako turbulentnim vremenima kretitno zaduživanje za kupovinu novog automobila pravim lusuzuzom, smatra ekonomista Danijel Cvetićanin.

Popusti, koji su sačekali kupce pred Novu godinu, mogu se meriti u hiljadama evra. Tako "Sitroen" daje popust, u zavisnosti od modela, od 1.000 do 5.000 evra. "Opel" nudi pojedine modele jeftinije i do 30 odsto, a slično je i sa ostalim proizvođačima.

Dušan Cincar iz "Auto Čačka" kaže da je "škoda fabia" prošle godine koštala 10.600 evra, a  da je sada oko 7.900 evra, te da se daju popusti i na veća vozila koji iznose od od 4.000 do 6.000 evra. 

Kada su polovnjaci u pitanju, do novembra ih je prodato nešto više od 13.000. Njihova cena je od prošle godine pala 40 odsto.

Gordan Karaulić iz "Integra motorsa", objašnjava da je sve manje i polovnih automobila, jer firme na Zapadu ne manjaju automobile na dve, nego zbog krize na četiri godine. To samanjuje broj polovnih autobila za tržište, a pogotovo automobile po pristupačnim cenama.

"Prodaja komercijalnih vozila i dalje je loša pa ih je u odnosu na lane prodato upola manje", kaže Stanko Radić iz "Grand motorsa".

Uvođenje tehničkog pregleda vozila starijih od 15 godina sigurno će podstaci kupovinu novih automobila, a to je šansa za "punto" i njegovu reciklažu, ocenjuju stručnjaci. Ipak, kažu, raduje podatak da vozimo automobile prosečno stare 11 godina, što je bolje nego pre četiri godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара