Globalna kriza povećava nezaposlenost u EU

Ekonomska kriza dovodi do smanjenja sve većeg broja radnih mesta u zemljama EU. Kriza nezaposlenosti najviše će pogoditi Veliku Britaniju , Španiju i Irsku.

Evropska komisija očekuje da će globalna ekonomska kriza povećati nezaposlenost u zemljama Evropske unije za dva odsto, izjavio je danas evropski komesar za socijalna pitanja i zaposlenost Vladimir Špidla.

Komesar je u nedeljnoj debati češke javne televizije ČT izneo procenu da će kriza najteže pogoditi tržišta rada u Španiji, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Prema podacima iz oktobra nezaposlenost je u EU u odnosu na septembar porasla za 0,1 odsto i dostigla 7,1 odsto.

Šef češke diplomatije Karel Švarcenberg je u toj debati potvrdio da će globalna ekonomska kriza i komplikacije koje donosi morati da budu noseća tema češkog predsedavanja.

Kriza vodi ka nacionalnom egoizmu 

"Ekonomska kriza će se još produbiti tokom našeg predsedavanja i pred kraj će biti vrlo ozbiljna", rekao je Švarcenberg i dodao da će najteže biti da se očuva jedinstvo i solidarnost EU, a da tokom krize ne izbije nacionalni egoizam pojedinih članica.

Političari i analitičari u Srednjoj Evropi nadaju se da kriza neće pogoditi tako bolno Češku, Slovačku i Poljsku jer su kroz prvi talas - krizu finansijskog sektora, već prošle relativno bezbolno pošto je u tim članicama EU bankarstvo bilo na zdravijim osnovama i sa znatno manje rizičnih finansijskih instrumenata.

Dopuštaju, međutim, da region koji je inače nezdravo orijentisan na automobilsku industriju neće moći da izbegne negativne posledice recesije na Zapadu gde mahom izvozi svoju robu, a neće moći da izbegne ni posledice smanjenja stranih ulaganja.

Prema najavama iz poslednjih dana stare godine, samo automobilska industrija u Češkoj i Poljskoj sprema sa da otpusti po 13.500 hiljada radnika zbog smanjene potražnje za automobilima u svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво