Ruska privredna delegacija kod Dačića

Trgovinska razmena Rusije Srbije do kraja ove godine četiri milijarde dolara, a u naredne dve godine dvostruko veća, kaže Ivica Dačić. Šef ruske delegacije Georgije Poltavčenko najavio da će Dragan Đilas iduće nedelje razgovarati o učešću ruske strane u izgradnji beogradskog metroa.

Zemenik premijera i ministar policije Ivica Dačić je ocenio da će srpski i ruski dijalog doprineti jačanju ekonmskih odnosa dve zemlje i izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom predsednika Srbije Borisa Tadića i ruske delegacije o energetskom arnažmanu sa Ruskom Federacijom.

Članovi državno-privredne delegacije Rusije razgovarali su sa Ivicom Dačićem, koji je izrazio očekivanje da će trgovinska razmena dve zemlje do kraja ove godine dostići iznos od četiri milijarde dolara, a da će u naredne dve godine ta razmena biti udvostručena.

Posle radnog doručka sa ruskom delegacijom, zamenik premijera je podsetio da je na nedavnom sastanku Mešovitog komiteta dve države u Moskvi postignut dogovor o ukidanju viza za srpske građane, kao i da je razgovarano o liberalizaciji i proširivanju liste roba koje će biti u zoni slobodne trgovine.

Dačić, koji je kopredsednik tog komiteta, kaže da će se početkom sledeće godine razgovarati i o proširenju liste roba koje su bitne za Srbiju, a reč je o nameštaju i automobilima.

Razgovaralo se i o realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji, rekonstrukciji elektrane "Đerdap" i o drugim oblicima sardnje.

Đilas sledeće nedelje u Moskvi 

Gradonačelnik Beograda Dragana Đilas će u Moskvi razgovarati sa ruskim partnerima o finansiranju izgradnje metroa u Beogradu, rekao je izaslanik predsednika Rusije Georgije Potlavčenko, posle razgovora sa Ivicom Dačićem.

Razgovori državno-privrednih delegacija dve zemalje bili su veoma uspešni, ocenio je Poltavčenko i dodao da se razgovaralo i o pomoći predstavnika ruskih železnica reformisanju i modernizacji srpskih pruga.

Rezultat srpsko ruskih dogovora je, kako je naveo, i projekt isporuke srpskih sirovina za proizvodnju lekova u Rusiji.

"U uslovima svetske ekonomske krize, uz korišćenje postojeće veze dve države i sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, daće se mogućnost da određenim merama smanjimo njene efekte", rekao je Poltavčenko.

Ocenivši ohrabrujućim rezultate dvodnevnog rada delegacija dve države, on je rekao da će njihov dogovor doprineti podsticaju i razvoju trgovinskih i ekonomskih odnosa, i da za to postoji i politička volja rukovodstva Srbije i Rusije "da ih i te kako pomažu".

Buduća saradnja 

Boravak ruske državno-privredne delegacije u Beogradu iskorišćen je i za razgovore o budućoj saradnji privrednika dve zemlje, izjavio je predsednik kompanije PSP Farman Branislav Grujić posle razgovora članova državno-privredne delegacije Ruske Federacije sa zamenikom predsednika Vlade Ivicom Dačićem.

Sumirajući jučerašnji sastanak državno-privrednih delegacije Srbije i Rusije, Grujić je precizirao da je razgovarano o realizaciji i izgradnji beogradskog metroa, saradnji farmaceutskih kuća dve države i korišćenju turističko banjskih kompleksa Srbije.

Grujić je rekao da je bilo reči i o formiranju centralnog distributivnog skladišta za snabdevanje robom širokre potrošnje ruskog tržišta u okolini Moskve, rekonstrukciji "Đerdapa", saradnji banaka i mogućnosti kupovine domaće banke od strane ruskih finansijskih organizacija.

Predstavnici srpske i ruske privrede potpisali su juče u Beogradu sporazum o rusko-srpskom biznis dijalogu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво