Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora

Vlada usvojila Uredbu o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Cilj je da se do kraja 2012. godine, poveća proizvodnja struje proizvedene iz obnovljivih izvora, za 7,4 odsto u odnosu na 2007. godinu.

Direktive Evropske Unije obavezuju zemlje članice da do 2020. godine iz obnovljivih izvora obezbede 20 odsto električne energije. Vlada Srbije donela je Uredbu za posticaj takve proizvodnje struje.

Uredba o podsticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije bi trebalo da doprinese da proizvodnja struje dobijene iz tih izvora u 2012. bude veća za 7,4 odsto, odnosno 735 miliona kilovat časova, nego u 2007. godini, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Uredbom su određene garantovane otkupne cene (takozvane fid - in tarife) za svu struju proizvedenu u malim hidroelektranama, postrojenjima na biomasu, solarnu energiju, vetar i biogas 12 godina od početka proizvodnje.

"To je jedan od zahteva Evropske unije. Što se tiče konkretnih projekata, to su projekti manjeg obima i verujemo da će biti realizovane u naredne dve godine", rekao je pomoćnik ministra energetike za obnovljive izvore Dejan Stojadinović.

Recimo da se elektrane na solarnu energiju mogu najbrže postaviti i verujem da će se one najpre pojaviti za male hidroelektrane i ostale vrste. Ipak duži je period izgradnje i zavisi od investitora, ali ovo su neophodni uslovi da se razviju ti projekti", navodi Stojadinović.

Struja dobijena u solarnim elektranama najskuplja

Najveća garantovana cena je za struju dobijenu u solarnim elektranama i iznosi 23 evrocenta po kilovat času.

Uredbom se garantuje i cena po kilovat času od 7,8 do 9,7 evrocenti za struju proizvedenu u malim hidroelektranama, od 11,4 do 13,6 evrocenti za struju iz biomase, za struju iz biogasa garantovana cena je od 12 do 16 evrocenti, a za struju iz vetroelektrana cena je 9,5 evrocenti.

Za struju dobijenu korišćenjem kanalizacionog i deponijskog gasa cena je 6,7 evrocenti po kilovat - času, struja iz geotermalne energije otkupljivaće se po 7,5 evrocenti, iz elektrane sa kombinovanom proizvodnjom električne i toplotne energije od 7,6 do 10,4 evrocenta, a iz elektrane koje koriste otpad od 8,5 do 9,2 evrocenta.

Države preko fid - in tarifa stimulišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su voda, vetar, sunce i biomasa, time što se energetske kompanije obavezuju da kupuju struju proizvedenu na taj način po višim cenama.

Prema Predlogu izmena Strategije razvoja energetike Srbije do 2012. godine, koju je pripremilo Ministarstvo energetike, cilj je smanjenje emisije "gasova staklene bašte", smanjenje uvoza fosilnih goriva, razvoj lokalne industrije i otvaranje novih radnih mesta.

Planirano 200 miliona evra investicija

Kako se navodi, za ostvarenje tog cilja planirano je privlačenje 200 miliona evra investicija za finansiranje izgradnje 100 megavata novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Planirano je da se do 2012. godine izgradi najmanje 45 megavata kapaciteta u malim hidroelektranama, 45 megavata postrojenja koja koriste energiju vetra, pet megavata solarnih elektrana, dva megavata postrojenja na biomasu i pet megavata na biogas.

Sa 735 miliona kilovat časova struje moguće je podmiriti godišnje potrebe za energijom 175.000 domaćinstava sa prosečnom mesečnom potrošnjom od 350 kilvat časova, čime bi se izbeglo emitovanje blizu milion tona ugljen - dioksida.

Cilj Strategije u korišćenju biogoriva je da 2012. godine učešće biogoriva u saobraćaju iznosi najmanje 2,2 odsto, što će se obezbediti stavljanjem u promet više od 130.000 tona biodizela na tržište.

U Srbiji postoje mogućnosti za proizvodnju od 140.000 do 250.000 tona biodizela godišnje.

Pored predloženih izmena Strategije i usvajanje uredbe o fid - in tarifama, Vlada Srbije je u septembru usvojila i Uredbu o sticanju statusa povlašćenog proizvođača, radi povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ti dokumenti, ocenili su u Ministarstvu energetike, doprineće ostvarenju globalnih ciljeva Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, harmonizaciji sa evropskim propisima i ostvarenju održivog razvoja Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво