Razgovori sa Gaspromom o ceni gasa

Gasa će biti, ali se ne zna pod kojim uslovima. Ugovor o isporuci trebalo bi da se zaključi do 15. decembra.

Danas počiinju razgovori sa predstavnicima "Gasproma" o snabdevanju Srbije gasom u 2009. godini. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović nagovestio je da bi u tim razgovorima trebalo da se razreši pitanje da li će se gas u Srbiju uvoziti preko posrednika ili bez njega.

Bajatović je istakao da će gasa biti, ali se još ne zna pod kojim uslovima. Ugovor o isporuci trebalo bi da se zaključi do 15. decembra.

Cena ruskog gasa je trenutno oko 500 dolara za hiljadu kubnih metrara, a u tu cenu uračunata je i tranzitna taksa kroz Mađarsku, koja je u trećem tromesečju ove godine povećala cenu takse za 27,52 odsto.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler najavio je početkom novembra da će ruski energetski gigant od početka 2009. godine smanjiti cenu gasa koju naplaćuje evropskim zemljama, jer je trenutna cena tog energenta iznad 500 dolara za 1.000 kubnih metara rekordno visoka.

Analitičari ističu da je pojeftinjenje ruskog gasa već neko vreme izvesno, zato što cena tog energenta prati kretanje cene sirove nafte, mada sa kašnjenjem, a cena "crnog zlata" je od preko 146 dolara za barel, sredinom ove godine, pala na nešto iznad 50 dolara u novembru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи