Stroži uslovi za odlazak u penziju

Reforma penzionog sistema donosi nova pravila kod beneficiranog radnog staža, donjeg praga za ostvarivanje penzija, kod profesionalnog oboljevanja, invaliditeta i nesreće na radnom mestu, rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić.

Dan posle odlaska MMF-a, mnogo je jasnije u kom pravcu ide dugonajavljivana penzijska reforma. Sledeće godine penzije će deliti sudbinu zamrznutih plata, a od 2011. godine usklađivaće se sa inflacijom, moguća je i dodatna povišica, ako društveni proizvod bude rastao očekivanim tempom.

Osim onih koji imaju godine staža i onih koji konkurušu za invalidsku penziju, svi ostali će, na status penzionera, čekati duže.

Prosečan penzioner u Srbiji, penzionisan je u 58-oj godini. To će, kako najavljuju, biti donja granica za odlazak u penziju za one sa beneficiranim stažom i korisnike porodične penzije.

"Najinterensantniji je taj deo koji se odnosi na muškarce, koji sada ostvaruju pravo na porodičnu penziju u 55-oj godini. Morate priznati da je to mlad čovek", rekao je potpresednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić.

Pored beneficiranog radnog staža, preispituje se pravo na invalidsku penziju na osnovu profesionalnog oboljenja i povrede na radu, što je do sada bilo izjednačeno.

Kako Radio-televizija Srbije saznaje, moguće je i uvođenje dodatnog solidarnog doprinosa za pokriće tih penzija. Rešenja će biti gotova do kraja februra, a primenjivaće se postupno.

"Treba da se tačno uradi računica, šta to znači, kada pomerate za jednu godinu, koliko ona dugotrajno utiče na ceo sistem i da li će to doprineti stabilizaciji sistema", dodao je Krkobabić.

Pun efekat reformi za deset godina

Prve računice pokazuju da će se pun efekat penzijske reforme osetiti tek za deset godina. U Narodnoj banci procenjuju da bi 2015. penzije uzimale 10, umesto sadašnjih 13 odsto društvenog proizvoda. Do tada, penzije bi trebalo da rastu.

"Indeksacija nakon 2010. godine zavisiće od ekonomskog rasta - ako bude veći od 4 odsto i penzije će biti indeksirane u određenom iznosu, dakle one će se prilagoditi privrednom rastu ali za niži iznos", rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ekonomisti podsećaju da je reformu penzijskog sistema ubrzalo prošlogodišnje, jednokratno povećanje penzija.

"Mi imamo ukupan deficit budžeta od novembra prošle godine 120 milijardi dinara, za koliko su povećani transferi penzijskom fondu. Ni zaleđene penzije nisu održive ukoliko bude padao broj ljudi koji rade i doprinosi koji se uplaćuju u penzijski fond", rekao je ekonomista Miroslav Zdravković.

Ipak, ohrabruje podatak da je u prvoj polovini ove godine naplata doprinosa 6,5 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво