(Ne)interesovanje Nišlija za gas

Protokol o nastavku gasifikacije Niša potpisali generalni direktor "Jugorosgasa" za Srbiju Vladimir Koldin i gradonačelnik Niša Miloš Simonović. Cena priključka na mrežu oko 450 evra. Samo 100 domaćinstva priključeno na mrežu.

Generalni direktor "Jugorosgasa" za Srbiju Vladimir Koldin potpisao je sa gradonačelnikom Niša Milošem Simonovićem protokol o nastavku gasifikacije Niša.

U prvoj fazi, koja je završena, gas je stigao do sedam niških naselja i građanima je na raspolaganju oko osam hiljada priključaka.

"U ovom trenutku imamo mogućnost priključenja 8.000 domaćinstva na mrežu, a potpisivanjem protokola nastavljamo sa gasifikacijom", rekao je Koldin na konferenciji za novinare.

Generalni direktor "Jugorosgasa" je rekao da nije zadovoljan dosadašnjim interesovanjem građana za priključenje na gasovodnu mrežu jer se "tek nešto više od 100 domaćinstva" priključilo na gasovod.

Koldin je istakao da "Jugorosgas" Nišu nudi najnižu cenu priključka na mrežu od oko 450 evra.

"U tom poslu naša kompanija nema nikakvu dobit. Cena je niža od one koju je propisala Agencija za energetiku", rekao je Koldin i dodao da je Niš samo deo aktivnosti kompanije "Jugorosgas", a da je cilj tog preduzeća gasifikacija cele južne Srbije.

Gradonačelnik Niša rekao je se protokolom definiše dalja gasifikacija grada Niša. 

Kompanija "Jugorosgas" osnovana je 1996. godine kao zajedničko preduzeće ruskog "Gasproma" i srpskih kompanija "Progres", Naftne industrije Srbije, "Sartida" i drugih.

Na proleće izgradnja gasovoda ka jugu Srbije

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Dušan Mrakić najavio je da će izgradnja magistralnog gasovoda od Niša prema Leskovcu i Vranju početi na proleće naredne godine.

Zakon o gasifikaciji juga Srbije je u skupštinskoj proceduri i očekuje se njegovo usvajanje, rekao je Mrakić koji je prisustvovao potpisivanju protokola u Nišu.

Najavio je da će u Nišu biti izgrađena gasna elektrana i da će konsultant za izradu studije izvodljivosti za taj projekat biti izabran za dvadestek dana. Na taj način, ukazao je Mrakić, Niš će postati veliko gasno čvorište u ovom delu Srbije.

Izgradnja gasovoda prema bugarskoj granici počeće nakon utvrđivanja definitivne trase gasovoda Južni tok, rekao je Mrakić.

"Pošto još nemamo definitivno utvrđenu trasu gasovoda Južni tok sačekaćemo definitivni odgovor po tom pitanju kako bi počeli sa izgradnjom gasovoda prema bugarskoj granici", rekao je Mrakić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи