Izrael partner srpskom agraru

Vlade Srbije i Izraela potpisale sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji će stvoriti uslove za povećanje obima razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje.

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin ocenio je danas da je Izrael, koji je na najbolji način iskoristio potencijale svoje klime i zemljišta, odličan partner koji će Srbiji pomoći da maksimalno iskoristi svoje poljoprivredne potencijale.

Na otvaranju seminara o saradnji Srbije i Izraela u oblasti poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije, on je podsetio da je Izrael jedan od lidera u novim tehnologijama u oblasti poljoprivrede i dodao da nema konkurentnosti agrarnih proizvoda dve zemlje, jer se radi o uzgoju različitih kultura u drugačijim klimatskim uslovima.

Dragin je izrazio nadu da će sporazum o saradnji, koji je danas potpisan između vlada Srbije i Izraela u oblasti poljoprivrede, omogućiti povećanje razmene u agraru, koja je prošle godine dosegla ukupno devet miliona dolara.

Ministar poljoprivrede Izrala Šalom Simhon je kazao da je sa srpskim kolegom već razmatrao mogućnosti proširenja saradnje u oblasti poljoprivrede.

Simhon je kazao da će oba ministarstva pratiti aktivnosti privrednika dve zemlje i učiniti sve da im olakšaju eventualna ulaganja.

Povećane izraelske investicije u Srbiji  

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin naveo je da ekonomska saradnja Srbije i Izraela beleži rast zbog povećanih izraelskih investicija na srpsko tržište, ali i da je za prvih osam meseci 2009. deficit Srbije u ukupnoj robnoj razmeni dve zemlje dostigao 23,5 miliona dolara.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju mogućnosti za povećanje saradnje u oblasti poljoprivrede, a komparativna prednost Srbije je strateška pozicija u središtu regiona od 30 miliona ljudim, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Turskom.

Poljoprivreda Srbije je u prvih osam mesci ove godine ostvarila suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od oko 405 miliona dolara, a očekuje se da do kraja 2009. izvoz hrane iz Srbije bude dve milijarde dolara, a suficit 700 miliona dolara, kazao je Bugarin.

Prema podacima PKS, prošle godine izvoz iz Srbije u Izrael iznosio je 20,4 miliona dolara, a uvoz 53,1 milion dolara, dok je srpski deficit bio 32,6 miliona dolara.

Na skupu u PKS će se predstaviti 10 izraelskih kompanija koje se bave agrarom, odnosno proizvodnjom opreme za farme, mlekare, plastenike, ali i firme koje se bave navodnjavanjem, te skladištenjem i čuvanjem poljoprivrednih proizvoda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво