Račun za gas iz dva dela

Odluka o poskupljenju gasa neće biti promenjena, a građani Srbije koji se greju na gas plaćaće račune iz dva dela da bi lakše izmirili obaveze, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Građani će 70 odsto računa za utrošeni gas, odnosno 23,8 dinara po kubnom metru plaćati odmah, a ostatak, odnosno 10,21 dinar po kubnom metru plaćaće se šest meseci kasnije, prema dogovoru Ministarstva energetike i Srbijagasa.

To znači da će se drugi deo računa za oktobar izmirivati u maju 2009. godine, a drugi deo računa za novembar u junu 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Dogovor je postignut "radi zaštite domaćinstava, na koje se primena tarifnog sistema najizraženije odrazila" i u svetlu dešavanja poslednjih dana, nakon stupanja na snagu Rešenja o davanju saglasnosti na odluku o utvrđivanju cene prirodnog gasa za tarifne kupce", navodi se u saopštenju.

Javno preduzeće Srbijagas povećalo je 15. oktobra cenu gasa koji isporučuje domaćinstvima u Srbiji za 60 odsto i kubni metar gasa sada košta 34,01 dinar, a odluka je izazvala negativne reakcije javnosti i raspravu u skupštini.

Navedeno je da je poskupljenje gasa posledica značajnog porasta cene energenata na svetskom tržištu, transportnih troškova kroz Mađarsku i promene kursa dolara.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 21. okt 2008, 08:21)
Milovan [neregistrovani]

Zamazivanje očiju

A onda kada bude došlo vreme da se plati onaj drugi deo računa moraće da se plati i prvi deo tadašnjeg računa. A to je 100% plaćanje odjednom, samo komplikovanije, da se narodu sada zamažu oči.

(utorak, 21. okt 2008, 07:59)
anonymous [neregistrovani]

30%

Veoma je neprikladno na ovu temu napadati proslu vladu, najmanje Kostunicu. To sto neko, nekog nevoli nema veze sa gasom i stvarnoscu. Ministar Skundric je izjavio da je poskupljenje izazvano svetskom krizom i skupocom, zaboravio je reci da je taj procenat u svetu (evropi) oko 8% Te lazi da je neophodno da kod nas to poskupljenje iznosi tako veliki procenat, je ponizavajuce za narod. Pa pobogu zar stvarno mislite da je ceo narod nepismen???da je dovoljno da mu podnesete racun i on mora da plati? Nije moguce da milioni ljudi u Srbiji neume da racuna. Umesto sto se SAMOHVALITE i dajete sebi ocenu pet...za prvih 100 dana i kitite se tudjim perjem (sve sto je uradjeno bilo je u zavrsnoj fazi od predhodnika) stvarni uspeh ste postigli samo u dizanju cena na svim artiklima koji su ljudima neophodni za zivot. Ili mislite da je 10% penzionerima dovoljno da mogu na miru da umru od gladi ili se smrznu!

(utorak, 21. okt 2008, 00:43)
anonymous [neregistrovani]

Račun iz dva dijela.

Hoceli biti i dvije plate mjesecno?

(ponedeljak, 20. okt 2008, 20:24)
anonymous [neregistrovani]

30%

Mislim da se nismo razumeli. Nisu ovde krivi ni Rusi, ni Mađari, nego naši. To o Koštunici je deplasirano. On nema predstavu o novcu, jednostavno čovek nije iz te priče? Ako je neko dužan, politički, to je Tadić, on je bio kao kandidat za predsednika na ceremoniji potpisivanja sporazuma. Ali, ni to nema veze, jer je to drugi sporazum i nema veze sa ovim. Žao mi je što niste pročitali, na ovom sajtu, tekst o slovačkom premijeru g. Ficu. Bilo bi Vam sve jasno ili bar jasnije. U Nemačkoj, Italiji je cena gasa 1 evro.

(ponedeljak, 20. okt 2008, 20:10)
anonymous [neregistrovani]

30%

Ako -ako ,bratstvo je vrednije od nekog gasa i para.Da smo dali nekoj velikoj zapadnoj kompaniji gas bi bio jeftiniji ovako iz prve ruke pa skuplje.Neka se provere racuni DSS i bivsih ministra iz te vlade mozda deo para i tu ulazi.Tadic nema cuku da kaze istinu da ne bi pao u nemilost Rusa zbog Kosova.

(ponedeljak, 20. okt 2008, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

30%

je znači deo od cene gasa, koji je višak. U to ulaze skoro sve provizije. Ko to kreditira 30% cene? Ko će to da čeka, da mu se plati 6 meseci kasnije? Rusi, kojima smo već dužni, neznam koliko? Mađari? Ne - naši.