Proizvodnja meda sve popularnija i isplativija

Izvoz meda raste ali se poboljšava i kvalitet meda, kažu u Privrednoj komori Srbije. Od nedavnih izmena Zakona o stočarstvu očekuje se da pomiri pčelare i voćare, i da spreči nesavesnu upotrebu pesticida. Pčelarstvo je jedina grana poljoprivrede kojoj su u 2016. godini povećane subvencije.

Otkupna cena od četiri do pet evra za kilogram meda, odnosno sedam evra ako ga proizvođač sam proda, primamljiva je, pa se medarstvom počinju baviti nezaposleni ali i oni sa malim primanjima. Prosečna srpska plata može se zaraditi sa 150 košnica, u dobrim godinama i sa manje.

"Može da se proizvodi matični mleč, vosak, propolis i otrov pčelinji. Sve su to vrlo cenjeni i vrlo traženi proizvodi na našem i na tržištu u svetu. Saradnja voćara i pčelara je individualna, ostavljeno je da sami sarađuju i da se dogovaraju", kaže pčelar Spasoje Rajević.

I voćari i pčelari se nadaju na će njihova prava bolje urediti novi Zakon o stočarstvu. Mića Mladenović, profesor pčelarstva na Poljoprivrednom fakultetu kaže da zakon neće biti primenjiv sve dok se ne postavi poverenik pčelinje paše.

"Takva osoba je neophodna kao u zapadnoj Evropi kao u Sloveniji, jer se ona brine da pčelinjaci budu pravilno raspoređeni na terenu, da ne doje do prenatrpanosti, da ne dolazi do širenja bolesti, naleta pčela", objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Mića Mladenović.

Pčele oprašuju 40 odsto cvetnica i više od 200 poljoprivrednih kultura. Albert Anštajn je izračunao, nestanu li pčele za četiri godine, nestaće i čovek.

Pomor pčela je svetska priča, ali u Srbiji razloga za optimizam ipak ima. Prošle godine izvezli smo 10 odsto od rekordnih 12.500 tona meda koji smo proizveli. Zaštićeno geografsko poreklo imaju Homoljski, Fruškogorski i Kačerski med. U postupku zaštite je Đerdapski med.

"Sve je više mladih koji se bave pčelarstvom, izvoz meda takođe raste, prošle godine je vredeo devet miliona dolara", kaže Mirjana Miščević iz Grupacije Privredne komore Srbije za pčelarstvo.

Podsticaj Ministarstva poljoprivrede po košnici je 600 dinara. Predviđena su i bespovratna sredstva za nabavku pčelarske opreme. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво