Subvencijama do novih radnih mesta

Zakon o ulaganjima koji je izjednačio prava stranih i domaćih investitora za dobijanje subvencija za nova radna mesta upotpunjen je Uredbom, kojom je snižen limit za dobijanje takve pomoći. Ranije je bilo neophodno da preduzeće konkuriše sa projektom od najmanje 250.000 evra, a sada je dovoljno da to bude 150.000 i da zapošljavaju najmanje 15, odnosno 20 radnika. U Ministarstvu privrede kažu da tako izlaze u susret domaćim investitorima.

Prva od četiri domaće firme koje su dobile subvenciju na koju su ranije mogli da računaju samo strani investitori jeste u podnožju Bukulje. Nadohvat joj je mermer i već 25 godina proizvodi građevinski materijal. Ušli su u investiciju vrednu četiri miliona evra, 12 odsto sredstava dobiće od države.

"Pogon koji vidimo iza nas je buduća fabrika termoizolacionih materijala koju finansira naše preduzeće, a delom i iz podsticajnih sredstava Ministarstva privrede, naša obaveza po tom ugovoru je prijem 70 novih radnika", objašnjava Vladan Matijašević, tehnički direktor "Bekamenta" u Aranđelovcu.

Za investicije u najnerazvijenijim opštinama, država daje i do 70 odsto novca ako zaposle najmanje 20 radnika. Za one nešto razvijenije, potrebno je od 30 do 50 zaposlenih, uz minimalnu investiciju od 300.000 do 600.000 evra. Nije reč o subvenciji po radnom mestu, već o pomoći celom projektu, zavisno od toga koliko je značajan za neko područje, kažu u Vladi.

"Tako nam je recimo u Crnoj Travi ili u nekoj drugoj opštini sličnog kapaciteta, podjednako važna investicija sa 30 zaposlenih kao što bi nam u Beogradu bila sa 200 zaposlenih", naglašava Tamara Jurinić, savetnica ministra privrede.

U skladu sa napredovanjem projekta, u ratama se isplaćuje i bespovratna pomoć države. Nadzor nad poslovanjem firme traje i do pet godina posle završetka investicije.

"U slučaju da u nekom trenutku projekta dođe do zastoja, investitor proceni da ne može da zaposli onoliko radika koliko je na početku dogovoreno, apsolutno smo fleksibilni da u tom smislu promenimo odredbu ugovora, ali da promenimo i visinu subvencije", navodi Jurinićeva.

Sve investicije moraju da budu proizvodno i izvozno orijentisane. Izuzetno, podsticaj može da dobije i sektor usluga ako je povezan sa međunarodnom trgovinom, a otvara najmanje 15 radnih mesta.

Ipak, bez obzira na veličinu investicije na podsticaj za otvaranje novih radnih mesta neće moći da računaju preduzeća čije poslovanje nije stabilno, kao i ona sa poreskim ili nekim drugim dugom prema državi, ali i ona u čijoj vlasničkoj strukturi postoji i udeo države.

Od 274 ugovora koji su sa investitorima potpisani do 2013. godine, 95 je raskinuto, uz poravnanja i bankarske garancije država je vratila uloženo. Još tri miliona evra treba da dobije po okončanju 16 sudskih procesa. Posle pauze, novi ciklus državnih subvencija počeo je krajem prošle godine, a do sada su ugovore potpisale 24 firme.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво