Sporazum "Srbijagasa“ i "Gasproma" o Banatskom Dvoru

“Gasprom” i “Srbijagas” potpisali su Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji koji predivđa proširenje podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. Vrednost investicije je 70 miliona evra, a rok za izgradnju nije saopšten.

Skladište Banatskog dvora, sa sadašnjim kapacitetom od 450 miliona kubnih metara gasa, može da obezbedi dvomesečnu rezervu. Proširenje treba da donese skladištenje do milijardu kubika gasa. Idućeg meseca stručnjaci Gasproma ponudiće Vladi tri scenarija tehničkih rešenja.

"Detaljno razrađujemo tri modela za Banatski dvor. Oni se razlikuju u kapacitetu i isporukama ali i mogućnostima dnevnih maksimalnih količina gasa. Razmatra se i kapacitet od čak dve milijarde kubika gasa", naveo je član Izvršnog odbora Gasporoma Oleg Aksjutin.

Nakon detaljnog razmatranja svakog od ta tri scenarija biće poznato i više detalja, rekao je Aksjutin, dodajući da rok za početak radova i njihova dinamika takođe zavise od od modela koji na kraju bude izabran. 

Generalni direktor "Srbijagasa" Dzšan Bajatović objasnio je da kad druga faza Banatskog Dvora bude završena, to bi moglo da bude skladište od milijardu kubika gasa.

"Ukupne investicije u Banatski Dvor zavise od modela koji se odabere. Ako je onaj koji predviđa kapacitet od milijardu kubika i rezervnim kompresorom, to je onda investicija reda veličine od oko 70 miliona evra", rekao je Bajatović ističući da je reč o projektnom finansiranju.

Upitan ko će doneti odluku o modelu, Bajatović je rekao da su to akcionari, ali i da mora da se saglasi Vlada Srbije.

"Gde god se donosi odluka o povećanju vrednosti, o udelu Srbijagasa, moramo da tražimo dozvolu vlade", rekao je Bajatović.

Bajatović je dodao da se nada da će to biti uspešan posao, jer kako je primetio, pretpostavke za to postoje, a dokaz je pre svega iskustvo u zajedničkom radu Srbijagasa i Gasproma.

"Gasprom kao najveća kompanija u ovoj oblasti ostaje strateški partner Srbijagasa i ne postoji nijedan razlog da to menjamo. Mi ćemo saradnju unapređivati, da nam budu dostupna znanja Gasproma koja mi nemamo, uključujući i najnovije tehnologije. Naši eksperti tehnički pre svega ali i finansijski eksperti će imati priliku da imaju uvid u to kako Gasprom radi i kako se razvija", rekao je Bajatović ističući da su standardi Gasproma i iznad zahteva EU.

Bajatović je dodao da trenutno nema potrebe za drugim skladištem gasa u Srbiji.

Potrebe u komercijalnom smislu nema ako je skladište orijentisano na Srbiju.

"Ako je regionalno orijentisano, za potrebe Bugarske, Rumunije, BiH, mi ćemo razmatrati i drugo skladište. Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa Gaspromom, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanije", rekao je Bajatović.

U "Srbijagasu" kažu da sa Vladom rade i na razvoju projekta gasovoda do Bugarske, za šta očekuju i finansijsku podršku Evropske unije.

Bajatović je dodao je da je današnji sporazum o saradnji dve kompanije potpisan na osnovu prethodno potpisanog memoranduma o razumevanju.

"U okviru ovog zajedničkog posla mi ćemo se baviti i pitanjima perspektive i razvoja, pitanja su vezana za razvoj podzemog skladišta i transporta gasa, korišćenjem gasa kao goriva i korišćenja prirodnog gasa i niz drugih pitanja koji ulaze u sferu interesovanja obeju naših kompanija", naveo je Bajatović.

Bajatović je iznenađen primedbama Energetske zajednice, poručivši da će reorganizacija preduzeća biti završena u dogovorenom roku, do 1. jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво