Mihajlovićeva: Razvoj auto-industrije značajan za privredni rast

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je da u vremenu ispred nas možemo očekivati još bolje rezultate u auto-industriji. Ističe da je za državu bitno da automobili budu bezbedni, ekološki prihvatljivi i da troše sve manje goriva. Dodaje da je projekat "Beograd na vodi" za Srbiju značajan i da Vlada pokušava da stvori ambijent svim investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju.

Ministarka Mihajlović je, obraćajući se na skupu "Autoforum 2016", ukazala da je za Srbiju veoma važno da svakog meseca i godine auto-industrija beleži rast.

"Svesni smo da je auto-industrija vrlo važna jer omogućava pokretanje i rast svih drugih industrija koje proizvode razne komponente", podvukla je ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva.

Dodaje da je za državu važno da automobili budu bezbedni, ekološki prihvatljivi i da troše sve manje goriva.

Takođe je naglasila da joj je, kao ministarki zaduženoj za saobarćaj, veoma bitno da u Srbiji imamo i bezbedne puteve i bezbedne vozače.

"Bezbedan automobil i rast auto-industrije je pitanje sigurno kompletnog privrednog razvoja naše zemlje i na to možemo da utičemo, kao i na bezbednost puteva. Putevi treba da budu po evropskim standardima, kvaliletni", podvukla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da trenutno još ne možemo da se pohvalimo kvalitetnim putevima i dodala da država čini sve što može da se putevi održavaju na kvalitetniji i drugačiji način nego što se činilo pre 10 godina.

S druge strane, kako je dodala, država se trudi da putevi koji se grade budu po evropskim standardima. 

"Ne može se razgovarati o evropskom povezivanju, a da nemamo uređene puteve", podvukla je Mihajlovićeva dodajući da su putevi ti koji povezuju region.

S tim u vezi iznela je podatak da je kroz Srbiju tokom prošle godine prošlo 37 miliona automobila, za dva miliona više nego 2014.

"To je dobro za Srbiju jer se naša zemlja prepoznaje kao država koja se vraća na mapu regionalnog povezivanja, kao najbržu vezu između Istoka i Zapada, a ujedno to nam povećava prihode i za održavanje puteva", rekla je Mihajlovićeva dodajući da očekuje da će se nastaviti trend rasta broja automobila koja prolaze kroz Srbiju.

Što se bezbednosti u saobraćaju tiče, ministarka je rekla da Srbija želi da više nema decu koja stradaju u saobraćaju, kao što su u tome uspele neke nordijske zemlje.

"Koliko god imala uspone i padove naša auto-industrija, država će učiniti sve da stvori ambijent da se nastavi rast", podvukla je Mihajlovićeva.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman rekao je da auto-industrija ključna privredna grana u Nemačkoj, gde kompanije u ovom sektoru proizvode svake godine šest miliona automobila u Nemačkoj i dodatnih pet miliona van zemlje.

Ta industrija, prema njegovim rečima, prihoduje 11 odsto BDP-a i zapošljava 700.000 ljudi, a najvažnije je što godišnje daje priliku da se 40.000 mladih obučava u ovoj privrednoj grani.

Izazovi auto-industrije, kako je rekao, jesu energetska efikasnost, bolja primena IT tehnologije, ali i bezbednost vozila. 

Auto-industrija je, prema njegovim rečima, i važan element nemačke privredne saradnje sa Srbijom.

Nemačke kompanije iz sektora auto-industrije investirale su u Srbiji više od 100 miliona evra i otvorila 11.000 radnih mesta. Auto-industrija, kako je podvukao, povezuje ljude i zemlje.

"Beograd na vodi nacionalni projekat"

Zorana Mihajlović je poručila da je "Beograd na vodi" nacionalni projekat za koji je država garantovala, a ugovor je sasvim jasan i javan.

Ministarka je, na pitanje novinara da li ugovori štite kupca stanova od probijanja rokova, rekla da u ugovoru, u koji javnost može imati uvid, postoje određene klauzule kojim se obavezuju ugovorne strane da će stanovi biti izgrađeni i projekat "Beograd na vodi" realizovan.

"Do sada smo izdvojili milijardu dinara na eksproprijaciju i izmeštanje, a nadam se da uskoro počinje i izgradnja kule", rekla je Mihajlovićeva.

Kaže da ne želi da odgovara na pitanje "šta će biti, ako...", dodavši da tako ne želi i ne može da razmišlja.

Vlada se, prema njenim rečima opredelila da gradi "Beograd na vodi".

"Imamo poseban zakon, budući da imamo specifične kule i zgrade koje se do sada nisu gradile u Srbiji. Imamo ugovor koji je javan i potpisan i koji garantuje svim stranama realizaciju. Postoje klauzule koje mogu da reše probleme ako se ne ispune obaveze", poručila je MIhajlovićeva.

"Ugovor je vrlo jasan i ne može doći do "puj pike ne važi". Postoje pravne posledice za nepoštovanje", dodala je ministarka. 

Mihajlovićeva je istakla da je to za Srbiju značajan projekat, i da Vlada pokušava da stvori ambijent svim investitorima koji žele da ulažu u našu zemlju, ambijent u kojem mogu da rade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи