Verhejen: Potrebno promovisati uzore u preduzetništvu

Istraživanje Svetske banke o preduzetništvu pokazalo je da građani Srbije smatraju da je rizično početi biznis, rekao je za RTS prvi čovek svetske banke u Srbiji Toni Verhejen.

Toni Verhejen je gostujući u Dnevniku RTS-a naveo da građani imaju strah od nestabilnosti na tržištu i poručuje da bi Vlada trebalo da nastavi da ljudima olakšava započinjanje posla kao i da pojednostavljuje administrativne procedure.

Verhejen napominje i da je potrebno promovisati uzore, i kao primer je naveo SAD gde su preduzetnici stalno prisutni u medijima i služe kao model.

Naveo je da Svetska banka pruža direktnu podršku preduzetnicim i da investira u privatni sektor.

Toni Verhejen kaže i da bi reforme trebalo da se nastave snažnije nego u prethodnih par meseci i poručuje da je važno i da se nakon izbora ponovo pokrenu snažno i brzo.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 21. mar 2016, 16:04)
Radomir [neregistrovani]

Platite radnika

dok radnik nebude imao platu 80 000 dinara na ovaj standard nema tu ni drzave ni privatluka ,a 25000 treba da ima onaj sto je na birou rada te pare su nam otisle iz zemlje nazalost ,nadjite pare i pustite ih narodu Srbije iste vam se vracaju do kraja meseca i tako u krug. Odma mozemo da planiramo i letovanje i zimovanje i tehniku da kupimo i novoga Fijata .....sve je dotrajalo a narod nema ni za biber u zrnu. Bilo bi me sramota da gledam gladne ljude koji jedva kraj sa krajem sastavljaju ...ali koga to briga kad tajkuni zakone donose .

(ponedeljak, 21. mar 2016, 14:45)
Pera Dangubić [neregistrovani]

Moguće i nemoguće

Država bi trebala da uz pomoć Svetske banke pruža direktnu podršku preduzetnicim i da investira u privatni sektor (a sva ranije stvorena državna preduzeća moraju da se prodaju ili da država izađe iz vlasništva!) Preduzetnici bi tako mogli da lakše opstanu i da uz pomoć socijalno odgovorne vlasti i levičara postanu kapitalisti. Stvara li se tako kapitalizam o državnom trošku? Može li levica uspešno da stvara kapitaliste?

(ponedeljak, 21. mar 2016, 10:30)
Gastarbajter [neregistrovani]

@Morala sam da zatvorim pekaru jer narod slabo kupuje i čeka da dodje da uzme hleb posle 17h po duplo jeftinijoj ceni.

Jasno je da se mora ulagati u nova preduzeća i da se mora menjati svest o samozapošljavanju! Naš čovek iz svoje male firme, hoće da finansira sve i svašta! Hoće za par god milione da stekne (kad mogu drugi što ne bi ni ja) dok je radnik zadovoljan sa minimalcem od 25-30 000, samo da redovno stiže...

(ponedeljak, 21. mar 2016, 09:53)
Radnik u stečaju [neregistrovani]

@"Uzori" kojih ja mogu da se setim

Naš uspešan čovek hoće pivaru da otvori, uzme plac malo veći od hektara i dobar kredit. Izgradi nekoliko objekata da bi odvojeno mogao da ih stavlja pod hipoteke, ali ni jedan ne završi do kraja! Danas ih vlag razar, pošto nisu u potpunosti pokriveni. Radnike u međuvremenu prevede u novo preduzeće i ostane im dužan 5 god staža. Posle 3 god još jednom "presvuče dres" i svi pređu u preduzeće koje još radi ali bez obaveza.... Tek po neki su shvatili da je prošlo 10 godina a da staž možda nikad neće biti plaćen!

(ponedeljak, 21. mar 2016, 09:30)
anonymous [neregistrovani]

Tacno

Vise je razloga sto nasi gradjani nisu naklonjeni pocinjanju privatnog biznisa.
Drzava je manje-vise propala pa nije u stanju da to stimulise ta tzv "mala i srednja preduzeca".. Drugo. Beda je tolika da sam morala da zatvorim pekaru jer narod slabo kupuje.i ceka da dodje da uzme hleb posle 17h po duplo jeftinijoj ceni.
Ne bih vise ni mrtva otvorila nesto privatno. Moram sada ja da radim kod privatnika,a i tu je plata zakucana na 25-30.000 din i kraj.

(ponedeljak, 21. mar 2016, 08:59)
Војо-Превара [neregistrovani]

Друштво ограничене одговорности и неограничених способности!

Грађани Србије деценијама гледају како се код нас ради и знају да је веома ризично почети бизнис! Пре свега нема новца, затим смо видели огроман број "успешних привредника" како су куповали или отварали по више предузећа и кад обавезе нарасту, једноставно, ту потонулу фирму гурну у стечај без могућности да се повериоци наплате! Било шта да се произведе, до наплате се веома тешко долази, пошто сви хоће робу на "икс месеци чекања"! Ништа не плаћај док не мораш да платиш. А кад мораш, одгоди бар још два пута!

(ponedeljak, 21. mar 2016, 08:57)
anonymous [neregistrovani]

"uzori" ....

....kojih ja mogu da se setim su postali milioneri bukvalno preko noci! Izgleda da to i nema neke velike veze sa biznisom.
Ali, nisu me tako vaspitavali...sta cu kada sam staromodan pa verujem da treba ziveti od rada!