Raste prodaja automobila, povoljni uslovi za kupce

Mere fiskalne konsolidacije Vlade Srbije daju rezultate, potvrđuju i strani gosti koji su došli na otvaranje Sajma automobila u Beogradu. Domaći uvoznici kažu da prodaja raste, što znači da stanovništvo sada prepoznaje dobre uslove kupovine.

Auto-industrija i proizvodnja delova u Srbiji imaju veliki potencijal. O tome govori i podatak da su najveći izvoznici "Fijat" i "Tigar" sa preko milijardu i po evra godišnje, a iz Vlade najavljuju oko 10.000 novih radnih mesta za naredne dve godine u auto-industriji. Stranci koji su gosti Sajma automobila dele taj optimizam.

"Prvi put 'Tojota' je na Balkanu prodala 10.000 vozila, a u Srbiji skoro 1.000. To je signal da na ovim prostorima ima šanse za biznis, a našu regionalnu konferenciju dilera organizujemo baš u Beogradu", navodi direktor kompanije "Tojota Evropa" Karl Šliht.

Direktor marketinga kompanije "Škoda" Miloš Kokoška navodi da je ta kompanija prodala više od 6.000 vozila.

"Kod vas je potencijal veoma značajan. Imamo planove i za budućnost. 'Škoda' se širi kao brend i marka, možemo u mnogo čemu još da sarađujemo", navodi Kokoška.

I naši prodavci kažu da se i u 2016. beleže rekordi.

"U prva dva meseca prodali smo 30 odsto vozila više nego u prva dva meseca prošle godine", ukazuje Nemanja Živoinović iz kompanije "Pežo Srbija".

Dragan Nenadović iz "Opela" navodi da je firma veoma optimistična i očekuje da će svaka godina koja dolazi biti sve bolja i bolja.

Prošle godine prodato je više od 20.000 vozila, ali se još vodi polemika koliko je automobila ostalo u Srbiji, a koliko je izvezeno na druga tržišta. Prodavci kažu da je to oko 25 odsto.

Ipak, sve uvezeno prošlo je kroz carinski i poreski sistem, a slično se ponašaju uvoznici u Sloveniji i Hrvatskoj, gde je ponovni izvoz ponekad i veći od 40 odsto zbog malih tržišta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво