Mihajlović: Most preko Drine "Bratoljub" do 1. novembra

Most preko Drine između Ljubovije i Bratunca, koji od nosi naziv "Bratoljub", biće završen do 1. novembra, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović i poručila da nikada nisu bili bolji odnosi između Srbije i Republike Srpske.

Mihajlovićeva je obišla radove na izgradnji mosta u Ljuboviji zajedno sa potpredsednicom vlade RS i ministarkom građevine Srebrenkom Golić i ministrom saobraćaja Neđom Trninićem.

"Most se zove Bratunac - Ljubovija, dakle Bratoljub, ali ne samo to, Bratoljub znači ljubav između Republike Srpske i Ljubovije", rekla je Mihajlovićeva novinarima, dodajući da su sami građani dali mostu to ime.

Mihajlovićeva je rekla da nikada nije bila intenzivnija saradnja između Srbije i Srpske kao u prethodne dve godine.

"Vlada Srbije Aleksandra Vučića i Vlada RS Milorada Dodika su vlade koje i konkretno rade na sprovođenju sporazuma o paralelnim vezama Srbije i RS. Pre dosta godina je potpisan sporazum o paralelnim vezama, koji je potpisao tadašnji predsednik Boris Tadić, ali do pre dve godine vrlo malo se radilo na njegovoj realizaciji, što mogu da potvrde građani Srbije i Srpske", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, most je samo jedan od projekata koji zajedno rade Srbija i RS.

Ona je dodala da dinamika radova teče po planu bez obzira na nedavne poplave.

"Most će biti završen do 1. novembra, a slede radovi na pristupnim saobraćajnicama i puštanje u rad graničnog prelaza", kazala je Mihajlovićeva.

Radovi obuhvataju izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Srpska pristupnu saobraćanjnicu i zajednički granični prelaz.

Radovi su počeli 20. oktobra 2015. i rok za završetak radova na celom projektu je 19. septembar 2017.

Most će biti dug 227 metara i imaće biciklističku i pešačku stazu. Vrednost projekta na strani Srbije je 660 miliona dinara i vlada je već uplatila 50 miliona za projektnu dokumentaciju.

Taj most će za privrednika iz RS biti najkraća veza sa Koridoriom 11 i Lukom Bar.

Radovi na teritoriji Republike Srpske bi trebalo uskoro da počnu. Međudržavnim sporazumom je predviđena olakšana procedura u distribuciji svih elemenata potrebnih za izgradnju mosta.

Primer je kako treba da se realizuje jedan projekat pošto je prošlo samo dve godine od dogovora Srbije i Republike Srpske do početka gradnje.

Izvođač radova je firma MBA-Ratko Mitrović Niskogradnja, a projekat je uradio Saobaćajni institute CIP.

Sa strane Srbije se izvode radovi na fundiranju četiri stuba i jedan stub je počeo da se gradi.

Most će imati ukupno osam stubova, od čega četiri u reci i po dva na svakoj obali.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 16. mar 2016, 15:38)
MladaBosna [neregistrovani]

Srbija+CG+RS+RSK

Mi smo braca isti narod i tako treba da ostane dok god postojimo cccc