Kontrola pumpi od poslovnih knjiga do automata za gorivo

Poreska uprava je pooštrila kontrolu benzinskih stanica u celoj zemlji. Na pumpe stižu zajedno s predstavnicima Ministarstva trgovine i Direkcije za mere i dragocene metale. Rezultati do kojih su došli u protekla dva meseca pokazuju da su na više od 40 odsto kontrolisanih pumpi zabeležene nepravilnosti po raznim osnovama.

Proveravaju se poslovne knjige, računi ali i tehnička ispravnost kasa. Na pojedinim pumpama nisu izdavali fiskalne račune, neke su imale višak gotovine u kasi, a pojedine i razliku u stvarnom i knjigovodstvenom stanju zaliha goriva.

"Bili su obuhvaćeni svi obveznici, kako oni koji pripadaju velikim sistemima tako i obveznici koji imaju jednu, dve ili tri benzinske stanice. Što se tiče segmenta Poreske uprave, najveće nepravilnosti su utvrđene u neevidentiranju prometa i imali smo znatan broj kontrola gde smo zatekli neprijavljene radnike", navodi Mirjana Vasiljević iz Poreske uprave.

Istovremeno, s pokretnom laboratorijom predstavnici Direkcije za mere i dragocene metale kontrolišu automate za točenje goriva i druge merne uređaje na pumpama.

Najviše je bilo nepravilnosti na samim automatima koji su točili manje goriva nego što je automat pokazivao, a samim tim građani su plaćali više a dobijali manje goriva u svojim rezervoarima.

"Apel je i ovlašćenim telima i vlasnicima benzinskih stanica da vode računa da ta merila budu zaista overena na propisan način jer, kada je reč o pumpi, dešavalo se da smo zaticali situaciju da je automat overen važećim državnim žigom, ali je pokazivao određena odstupanja i nepravilnosti", ukazuje Lucija Dujović, zamenik direktora Direkcije za mere i dragocene metale.

Pored stalnih kontrola, tržišni inspektori su tokom tih zajedničkih akcija i vanredno proveravali poreklo i kvalitet derivata. Na pojedinim pumpama bilo je nelegalno nabavljenih derivata.

"U narednom periodu na svim područjima, a posebno na jugu i u zapadnom delu Srbije odakle postoji opasnost da se dovozi gorivo koje nije poreklom iz Srbije, pojačaće se kontrole kako bi se predupredila neregularna, nezakonita ponašanja određenih fizičkih lica", kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Savet vozačima je da paze gde sipaju gorivo. Blokirani automati i rezervoari vidno su obleženi trakama i nalepnicama koje naftaši ne smeju sami skidati jer je to krivično delo. A u zavisnosti od prekršaja, kazne su od pedeset hiljada do tri miliona dinara. Do sada, Poreska uprava privremeno je zatvorila već 19 pumpi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво