Bajatović: Od aprila niža cena prirodnog gasa

Direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović kaže da će 2019. godine sigurno doći do prekida transporta gasa kroz Ukrajinu i da će tada Srbija ostati bez najvažnijeg pravca snabdevanja tim energentom. Bajatović je najavio i niže cene prirodnog gasa od aprila do juna ove godine.

Bajatović je na Regionalnoj konferenciji "Energetske perspektive i efikasnosti" rekao da na odlučnost Rusije da prekine transport gasa kroz Ukrajnu ukazuju i podaci obaveštajne zajednice.

 

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se pripremi za taj period, a jedna od mogućnosti je da proširi kapacitete skladišta gasa u Banatskom Dvoru sa 450 miliona kubnih metara na milijardu i da izgradi još jedno skladište kapaciteta bar još 500 miliona, a može i milijardu kubnih metara.

"Time bi uravnotežili kupovinu gasa na srpskom tržištu, smanjili transportne troškove i energetske rizike. To je dodatna energetska bezbednost, a privućićemo i tržišnu konkurenciju", naglasio je Bajatović.

Kaže da je rešenje i interkonekcija Srbije sa Bugarskom koja košta 60 miliona evra, ali da Srbija traži da za to dobije bespovratna sredstva EU kao što je dobila Bugarska, ali i druge zemlje EU.

"Nama treba još 208 miliona evra da uložimo u unutrašnji gasovodni sistem da bi taj pravac snabdevanja gasom funkcionisao. Znači taj projekat nije 60 mliona evra već skoro 300 miliona evra da bi sve radilo kako treba", dodao je Bajatović.

Prema njegovim rečima i izgradnja interkonekcije sa Hrvatskom ne bi bila problem, ali za to nema interesovanja.

Bajatović je naglasio da očekuje da će u budućnosti interesi energetske bezbednosti pobediti političke i politikantske razloge zbog kojih se zemljama Jugoistočne Evrope ne omogućava pristup gasu iz Rusije ili Srednje Azije.

Prema njegovim rečima, region Jugoistočne Evrope je žrtva birokratskih razmirica EU i Rusije, ali ne očekuje i da će neki vid dopremanja gasa biti uspostavljen.

Bajatović: Od aprila do juna niža cena gasa

Bajatović je nakon regionalne konferencije "Energetske perspektive i izazovi" na Novosadskom sajmu novinarima rekao da će aktuelna cena prirodnog gasa važiti do kraja marta meseca, a da će u periodu od aprila do juna biti niža.

Govoreći o tržištu prirodnog gasa i drugih energenata u Srbiji Bajatović je rekao da je ono liberalizovano i da svako može da dobije licencu za trgovinu.

"Svi mogu da pristupe višku transportnog sistema koji će biti pod vlasništvom 'Distribucije gasa Srbije' kao nove firme i svi mogu da se pojave na srpskom tržištu", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, cene neće biti jedini opredeljujući faktor prilikom odlučivanja od koga će se kupovati prirodni gas ili električna energija, već da će značajan uticaj na to imati uslovi iz ugovora o načinu povlačenja energenata, garancijama za preuzete količine i drugi parametri.

Bajatović je rekao da veruje da će vreme prave konkurencije na tržištu Srbije kada je o energentima reč, biti od 2018. 

Konferenciju su zajednički organizovali Novosadski sajam i Kompanija "Kolor pres grupa" iz Novog Sada i na njoj su pored ministra za rudarstvo i energetiku Aleksandra Antića i Bajatovića, učestvovali ambasador Holandije u Beogradu Henrik van de Dol, predstavnik američke ambasade zadužena za ekonomska pitanja Ana Buls i šef ekonomskog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Frik Janmat.

Ministar Antić je prethodno rekao da je Srbija u potpunosti energetski nezavisna država koja je prošle godine u proizvodnji električne energije ostvarila suficit od, kako je naglasio, 40 miliona evra.

Prema Antićevim rečima izgradnjom novih objekata sa obnovljivim izvorima energije taj suficit će se dodatno povećati.

"Na restruktuiranju EPS-a i Srbijagasa urađeno je daleko više nego što je javnost upoznata. Srbijagas od novembra 2014. godine nije napravio ni jedan dinar duga za novopovučeni gas od Gasproma, a Gaspromu je vraćeno 200 miliona dugovanja napravljenog pre 2014. godine", rekao je Antić.

Antić je istakao da je "Srbijagas" po prvi put u svojoj istoriji jednu poslovnu godinu završio pozitivno, dok je EPS kome je, kako je rekao, zbog katastrofalnih poplava predviđan minus od 21 milijare dinara, 2015. godinu završio sa "dve i po milijarde dinara u plusu".

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da u ovom trenutku ne postoji bilo kakav plan niti obaveza da se poveća cena struje u Srbiji. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво