U Srbiji u februaru deflacija 0,1 odsto

Maloprodajne cene u Srbiji u februaru su bile 0,1 odsto niže nego u januaru, dok su u odnosu na isti mesec prošle godine uvećane za jedan i po odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, potrošačke cene u februaru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 1,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2015. godine povećane 0,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u februaru 2016. godine u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća; (2,4 odsto), transport (1,2 odsto) i rekreacija i kultura (0,5 odsto).

Rast cena je zabeležen u grupi hrana i bezalkoholna pića (0,7 odsto), u grupama zdravstvo i restorani i hoteli (za po 0,2 odsto), kao i u grupama alkoholna pića i duvan, komunikacije i Obrazovanje (za po 0,1 odsto).

Kako se navodi, cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. mar 2016, 13:57)
грађанин [neregistrovani]

Да ли статистичари имају увид у реални свет

Наша статистика је чудо. Сви који нешто купују и имају представу о кретању цена приметили су да је све скупље. Евро је скочио, у продавницама производи, акцизе... Цена нафте и гаса на светском држишту је на минимуму а ГСП, Београдске електране, Водовод и остали нису смањили цене, тако ни трговци. Када ћете приказати 1.000.000,00 радника на црно?