Antić: EPS najznačajniji sistem srpske privrede

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je EPS bez sumnje najznačajniji sistem ukupne srpske privrede, a najveća vrednost Elektroprivrede Srbije jesu zaposleni, generacije koje su čitav svoj radni vek i sve svoje znanje utkali u naš energetski sistem. Vlada Srbije uskoro će imenovati vršioca dužnosti direktora EPS- a. Do kraja godine na konkursu će izabrati i direktora, najavio je Antić.

Aleksandar Antić se zahvalio zaposlenima u EPS-u, bez kojih bi sve bile "samo mašine, bez pokretačkog duha" i naglasio da sada EPS ima čvrstu politiku, pre svega ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

"Od ove godine svi naši blokovi imaće elektrofiltere, smanjivanje emisija azotnih i sumpornih oksida biće prioriteti, i u narednih nekoliko godina zajednicama ćemo obezbediti bolju životnu sredinu, a i Srbiji i EPS-u još dodatni vek naših termokapaciteta", naglasio je Antić.

Dodao je da termo kapaciteti ostaju naš oslonac, uz odgovoran pristup i primenu najnovijih tehnologija, evropskih direktiva, i podvukao da će vlada učiniti sve da naš energetski sistem ostane stabilan, ali da to bude zasnovano na odgovornosti i održivom razvoju.

Antić je rekao da je i 46. godišnjica puštanja u rad prvog termo bloka značajan trenutak za EPS, lep trenutak u kome smo svi zajedno, mogu da se prisete istorije i tradicije.

"Zaista, kada čovek posmatra istoriju EPS, prosto moze da vidi ukupan razvoj i napredak Republike Srbije, zaista je fascinantno da je 1956. TE Kolubara proizvodila sa svojih manje od 200 megavata trećinu srpske struje, danas TENT sa 2.800 megavata proizvodi nesto više od polovine struje, vidimo kako se Srbija razvijala, koliko je rasla u ovih nešto više od pet decenija", rekao je Antić.

Smatra da je definitivno EPS bio motor tog razvoja, razvijajući sebe, čitavu mrežu kooperanata, sa kojima je sarađivao svih ovih decenija.

"Stoga je naša obaveza da nastavimo da razvijamo elektroprivredu Srbije i ja zaista, kada vidim da su ljudi za 15 godina izgradili sve ovo u čemu se nalazimo, a onda mi 25 godina kao država i društvo nismo izgradili jedan veliki termoenergetski objekat", rekao je Antić i dodao da počinje sa izgradnjom novi termoenergetski blok u Kostolcu.

"Moram sa ponosom da istaknem da ova vlada, nakon tri decenije, počinje sa izgradnjom novog termoeneergetskog bloka u Kostolcu B, snage 350 megavata, koji će bez dileme kapitalno uticati na dalju stabilizaciju i razvoj naseg elektro energetskog sistema", istakao je Antić.

Ponovio je da se mora istaći da je EPS bez sumnje najznačajniji sistem naše ukupne privrede, najveća vrednost koju Srbija poseduje, te da činjenica da je samo u decembru mesecu TENT proizveo električne energije za oko 100 miliona evra, a u celoj istoriji TENT-a za oko 30 milijardi evra, govori da ovaj posao ima budućnost.

"I mi ćemo ga, bez ikakve dileme, u budućnosti razvijati", rekao je Antić.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Dragan Jovanović rekao je da će ove godine u Ogranku TENT, u dva planirana projekta koja su već počela sa realizacijom, biti uloženo oko 70 miliona evra i da to jasno ukazuje na ogroman privredni uticaj koji ove elektrane imaju na domaću ekonomiju i naveo da se radi o kapitalnom remontu bloka B2 na TENT B i remontu elektrofiltera i dela kotla na TE "Morava".

"Činjenica da će ove godine u TENT u dva planirana projekta koja su već počela da se realizuju biti uloženo oko 70 miliona evra i to jasno ukazuje na taj ogroman privredni uticaj koje elektrane imaju na domaću ekonomiju. Govorim o kapitalnom remontu bloka B2 na TENTU B kao i remonta kotla i ugrdnje elektrofiltera na Termolektrani Morava", rekao je Jovanović. 

Dodao je da je, od početka rada, kada je 7. marta 1970. pušten u rad prvi blok u TE "Obrenovac" od 200 megavata, samo sa lokacije TENT A, sistemu isporučeno više od 328 milijardi kilovat sati električne energije, a kada se tome pridoda proizvodnja TENT B od skoro 242 milijarde kilovat sati, dolazi se do zbira od 570 milijardi kilovat sati, čija je vrednost oko 28,5 mijlijardi evra.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво