Brokere brine velika "seoba naroda"

Migrantska kriza koja potresa Evropu samo je jedan od uzroka novih problema u evropskoj ekonomiji. Pred starim kontinentnom je i ekonomski neizvesna 2016. godina.

Evropske berze su doživele veliki pad od početka godine, uzroci - usporavanje rasta Kine i pad cene nafte. Ipak, brokeri kažu da ih sada brine velika seoba naroda.

Broker Nenad Gujaničić kaže da kratkoročno može da izazove prilično negativna kretanja u ekonomiji, međutim, sa dugoročnog aspekta može doći do upliva radne snage na tržište EU, a tu je problem u staristi u većini zemalja.

Međutim, za jednog čoveka ta ekonomska računica ne važi. Podigao je zid pred migrantima, a pre toga ogradio svoju ekonomiju. Premijer Mađarske Viktor Orban uveo je najviši porez na banke u Evropi i proterao kredite u švajcarcima. Sada i drugi kreću tim stopama.

Gernot Mitendorft iz Upravnog odbora Erste banke kaže da je to populistička politika, gde političari krive banke za lošu ekonomsku situaciju.

"I usuštini sve što se dešavalo dovelo je do velikih troškova i za banke u EU. Sada isto vidimo da i Poljska ide u pravcu mera poput ovih u Mađarskoj, pa se klima menja preko noći. Važno je da zemlje koje žele da privuku investitore imaju stabilne", kaže Gernot Mitendorft.

Sve to ima veću težinu jer se Evropa još oporavlja od krize 2008. godine. ECB je više puta smanjivala kamatne stope, kako bi upumpala svež novac u sistem. Nove mere se očekuju 10. marta.

"To je pokušaj da se podstaknu investicije manjim kamatnim stopama, preko investicija zapošljavanje, preko zapošljavanja rast životnog standarda. Da li će to uspeti nisam siguran", kaže Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Mitendorf kaže da da ta politika nije dala rezultate i izaziva reakciju ostalih centralnih banaka, ima nerešenih problema, u Evropi i van nje.  

Otkad je ekonomije i politike, ekonomisti zaziru od onih koji vode ekonomsku politiku.

I sada računaju šta bi se desilo ako bi Velika Britanija zaista napustila EU, odnosno kada bi se dogodio bregzit.  

"Sigurno to sa sobom nosi veliki trošak, to bi veliku recesiju izazvalo i nejasno je koje bi bile krajnje konsekvence, jer to se niakad nije deislo", kaže Crnobrnja.

Zbog viška politike na starom kontinetu gotovo je zaboravljen stari problem grčkog duga koji nije nestao. Ekonomisti kažu da je pred nama još jedna godina nervoznih tržišta. Čak i američki ekonomista Nurijel Rubini, koga zovu Dr Propast, i koji je ranije tvrdio da se 2008. neće ponoviti, kaže da sada ipak više nije tako siguran.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. mar 2016, 12:10)
anonymous [neregistrovani]

Sve je po planu

Na delu je ostvarenje plana da ceo svet ima jednu vladu. Naravno, to ne moze da se ostvari milom nego samo silom. A ta sila po planu razara zemlju po zemlju kako bi ih lakse stavila u zavistan polozaj. Tako su unistene Libija, Sirija, Jugoslavija, Iran, Avganistan. Zato su nastale obodne zemlje bivseg SSSR-a, da se udrobi i oslabi sto se moze. Stabilnost Evropske zajednice osciluje. Englezi bi se izdvojili, pa Spanci, Madjari vode svoju politiku, Grcka u velikom problemu. Izbeglice sa bliskog istoka mogu da budu kap koja prelije casu.
Ovaj plan generalno je obelodanio americki predsednik Bus stariji i tada predvideo rok od 60 godina za njegovo ostvarenje.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 10:37)
anonymous [neregistrovani]

Zasto?

Pod hitno ne zaustave seobu naroda u Evropu nismo mi duzni nikoga da hranimo i odrzavamo osim samih sebe! Madjarska i Orban treba da budu primer svih zemalja.

(ponedeljak, 07. mar 2016, 10:28)
anonymous [neregistrovani]

nista nije neizvesno

Pa sto o tome niste razmisljali kad ste unistavli tolike zemlje, redom jednu za drugom bez prestanka? Unististe pola sveta i zagadiste citav. Kome cete sada da prodajete tu robu sto proizvodite? Ni ne proizvodite je vi nego Kinezi (samo lepite marke na njihove proizvode). Sto se tice krize, znate i sami da se ove godine ocekuje ekonomska kriza mnogo gora nego ona iz 2008-e, samo 'mudro' cutite. Mislite da ako zazmurite, desice se neko cudo. 'Ajde da vidimo!