Čadež: Privreda najbolje zna koji su problemi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da vlada i privredna udruženja treba da rade zajedno, jer, kako ističe, privreda najbolje zna šta su problemi preduzetnika.

Za pokretanje i razvoj privatnog posla Vlada je za 2016. godinu izdvojila 16,06 milijardi dinara. Četvrtina novca biće bespovratno podeljena.

Marko Čadež je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da na uspostavljanju bolje poslovne klime ne treba da radi samo vlada već i privreda.

Navodi udruženja kao što su Privredna komora Srbije, NALED, Američka komora, koje se sada prvi put uključuju u taj proces.

Što se tiče finansijske podrške preduzetništvu, Čadež napominje da je najčešći problem za preduzetnike komplikovana administrativna procedura, a ne nedostatak novca.

Predsednik Privredne komore Srbije ističe da su sredstva koja je Vlada izdvojila za preduzetništvo raspoređena "po životnom ciklusu" na start-apove, sredstva za rast i razvoj, a do 50 odsto sredstava je namenjeno za žensko preduzetništo i mlade ljude.

Čadež naglašava značaj transparentnosti kod ovog programa i mogućnost kontrole raspodele sredstava, o čemu će se podaci naći i na internet prezentaciji Godine preduzetništva.

Takođe, ističe značaj otvorenog programa, koji do sada nije postojao u Srbiji.

"Privrednici sami predlažu svoje ideje kako da se dodatno unapredi program za pomoć preduzetništvu", objašnjava Čadež.

Govoreći o budućim rezultatima godine preduzetništva, Čadež kaže da se uspeh programa meri brojem zaposlenih u sektoru malih i srednjih preduzeća, učešćem tog sektora u BDP-u, kao i održivošću preduzeća, koja je sada ispod proseka EU.

Čadež ne očekuje da će predizborna kampanja omesti godinu preduzetništva. "Očekujem da se radi ovako kako su planovi postavljeni, programi imaju svoj ritam", kaže predsednik Privredne komore Srbije.

Navodi da se programi raspisuju jednim delom u martu, a jednim delom krajem maja.

Čadež kaže da privrednici mogu da se informišu u kol-centru i na sajtu PKS-a.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 06. mar 2016, 10:56)
anonymous [neregistrovani]

Znanje

Jedini koji znaju koji su problemi i jedini od kojih se večito očekuje žrtvovanje i rešavanje jesu - radnici.